neděle 5. října 2014

Netýkavka......

Původně jsem chtěla povyprávět o výletu do Smrčné nad Sázavou, kde jsme byli včera s rodinou. Meteorologové slibovali pěkné počasí, ale sluníčko se ukázat nechtělo. Tak jsme vyrazili na procházku po cyklostezce ve směru Světlá nad Sázavou a tam jsme na ni narazily, na netýkavku.



S touto rostlinkou jsem se tu setkala už před lety a všechno, co jsem o ní věděla je jméno, netýkavka. U nás roste pouze netýkavka malokvětá. Když jsem přijela domů, tak jsem se podívala na internet a našla zajímavé informace. Netýkavka žláznatá, tak se jmenuje, pochází z Himalájí a v Evropě se rozšířila jako okrasná a medonosná rostlina. Bohužel rostlinka se rychle šíří a nedaří se jí vyhubit. Má tobolky, které když jsou zralé a někdo o ně zavadí, tak prasknou a semínka létají hodně daleko. Je to sice jednoletá bylina, ale tímto způsobem se množí a to hojně. Roste u cest, potoků, na okrajích lesa.


Dalším druhem, který v Česku roste, je netýkavka malokvětá a myslím, že je i více známá. Ta pochází z Asie, z oblasti Sibiře.


Ještě se mi líbí netýkavka balzamínka, ta už je šlechtěná a pěstuje se na zahrádkách.


Moc jsem toho nenafotila, protože jsem hlídala vnoučka. Rodina prchla do lesa sbírat houby a já měla co dělat, abych ho udržela na cyklostezce. Na chvíli jsem s ním šla také do lesa, aby nezlobil. Houby ještě rostou, ale už jsou hodně červivé. Něco jsme nasbírali a vydali se zpátky do Smrčné.


Potom jsme si zajeli na oběd, vnouček spal chvíli v kočárku a pak už jsme jeli k nim domů a já pak do Jihlavy. Byl to moc hezký den.