pondělí 10. dubna 2017

Hitty, příběh panenky.

Dnes vám představím panenku, jejíž příběh mě zaujal před pár roky. Při svých toulkách za panenkami po internetu jsem narazila na kouzelnou panenku, která byla vyřezaná ze dřeva a byla vytvořena podle knihy pro děti. Kniha vypráví o panence, o Hitty.

Původní panenka je uložena v Stockbridge, v muzeu knihy. Je vyřezaná ze dřeva, měří asi 6,25 palce. Ruce a nohy jsou spojené s tělem kolíky. Má černé vlasy a modré oči. Pochází z roku 1820 nebo 1830. V době, kdy byla koupena, jí bylo asi 100 let.
Příběh panenky napsala Rachel Fieldová, byl publikován v roce 1929. Příběh je vyprávěn očima malé, dřevěné panenky jménem Mehitabel(Hitty). Panenka během století měnila majitele a žila v různých zemích. Ráda bych si knihu přečetla, ale bohužel nebyla přeložena do českého jazyka. Škoda. Myslím,že by se líbila i našim dětem.
O Hitty se můžete dočíst více zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Hitty,_Her_First_Hundred_Years
Před časem jsem na FB oslovila Wandu, Američanku, která vyřezává ze dřeva nejen zířátka, ale i panenky. Jedna z jejích panenek se mi moc líbila a tak v březnu přicestovala k nám.


Moje Hitty. Panenka je vyřezaná z lipového dřeva a měří kolem 17 cm. Má pohyblivé ruce i nohy. Pod šatečkami má bílé kalhotky s dlouhou nohavičkou, která je zdobená kraječkou. Nechtěla je ukázat, stydí se.


Na hlavě má kouzelný klobouček, že se mi připletla do záběru mašlička, jsem zjistila pozdě. Wanda mi poslala k Velikonocům milé dárečky. Zajíčka, který je také vyřezaný z lipového dřeva a košíček, ve kterém jsou pidi vajíčka a další zajíček v krabičce.


Pro představu, jak je velký.


Hitty si hned vyzkoušela židličku.

Další fotky panenky Hitty jsem si půjčila z internetu. Myslím, že za mořem je panenka hodně populární.


Hitty s knihou.




Hitty ve třech velikostech.


Panenka Hitty je vytvořena i z jiných materiálů.


Tady je celá parta Hitty vytvořená z polymeru.

Splnil se mi velký sen, mít panenku Hitty ve sbírce. Doufám, že se vám příběh panenky Hitty bude líbit tak, jako se líbí mně.