sobota 7. září 2019

Dny otevřených dveří památek - I.část

Dny evropského dědictví každoročně v září otevírají pro veřejnost dveře nejzajímavějších památek, budov a objektů, některé z nich jsou jindy zčásti nebo zcela nepřístupné.


Jelikož jsme se dnes probudili do deštivého dne, tak vyvstala otázka, co budeme odpoledne dělat. Na vycházku do přírody to nebylo, ale manžel zaslechl v rádiu zprávu, že je dnes v rámci dnů otevřených dveří památek v Třešti otevřeno Muzeum Tesly a také bývalá židovská synagoga. Manžel se už dlouho chtěl do muzea podívat a tak jsme se tam po obědě vypravili. Muzeum Tesly zajímalo i mně, protože jsem v jihlavské Tesle pracovala.
Muzeum Tesla je v budově bývalé sýpky v Třešti nedaleko Jihlavy. Provozuje ho Historický radioklub československý se sídlem v Třešti. Radioklubu se podařilo v roce 2003 koupit budovu bývalé sýpky a následovala rekonstrukce, která stále pokračuje. Ale myslím, že slov už bylo dost a pojďme se podívat.


Budova bývalé sýpky je vedle budovy vlakového nádraží. Foceno z auta.


Návštěvníky muzea vítala hudba z gramofonu na kličku. Takhle naživo jsem stařičký gramofon viděla poprvé.

V přízemí muzea je umístěna expozice průmyslové radiotechniky. Je tu představena technika, která zahrnuje rozhlasové i speciální vysílače. Jsou tu i ukázky řežijních pracovišť Československého rozhlasu a také pracoviště moderátora, které zaujme hlavně děti. Je funkční, takže se děti vidí v televizi a že toho náležitě využívají jsem měla možnost vidět.


Co mně zaujalo, byl tento elektronový mikroskop.

Ne všechna zařízení mohla být vyráběna u nás, některé bylo nutné dovézt ze zahraničí. Je to i případ tohoto záznamového zařízení.



To je jen malá ukázka.

Mně se moc líbila expozice, která je umístěna v prvním patře. Podíváme se jaká rádia a televize se vyráběly v Tesle.


Jednotlivé vitríny obsahují výrobky z jednoho desetiletí. Je jich 5. Poslouchala jsem zajímavé vyprávění pana průvodce a něco málo při tom nafotila.




Netušila jsem, že i nás probíhaly v laboratořích pokusy přenést pohyblivý obraz.


V této vitrínce je první televize, kterou jsem viděla u příbuzných. Je to ta malá spojená s rádiem.


Umíte si představit, že bychom se dívali na tak malou obrazovku? Televize byla vzácností a tak se lidé chodili na televii dívat k někomu, kdo ji měl, třeba k sousedům.



Hudební skříň - kombinace rádia, gramofonu a magnetofonu.


V muzeu je několik propojených telefonů a můžete si je vyzkoušet.






Televizor Ametyst. Byl to první televizor, který si rodiče koupili. Bylo mi 12 let a přiznám se, že mi do té doby televize nikdy nechyběla.


Tranzistorová rádia, kalkulačky, to byly další položky v sortimentu výrobků Tesly.


A také telefony.




Telefon používaný kdysi v armádě. S takovým má velké zkušenosti můj muž, byl na vojně u radistů.

V průběhu prohlídky nás překvapili mladí s dětmi. Mluvila jsem se synem po obědě a tak se přijeli do muzea také podívat. Dětem se moc líbily telefony, pořád si volaly. Vnouček hned pochopil, že se číslo nevyťuká, ale musí se vytočit. A také si vyzkoušely jaké to je být televizním hlasatelem. Vnouček se jen divil, že je obraz černobílý a musely jsme mu vysvětlit, že první televize byly jen černobílé. Když jsme odcházeli, tak si mohly nakonec zkusit natočit gramofon.

Do synagogy jsme se šli s mužem podívat sami. O tom bude pokračování ve druhé části.