čtvrtek 13. srpna 2020

Staré versus nové

Včera mě inspirovala Vendy, když ve svém článku měla i fotografii přístavby muzea v Litomyšli. Vzpomněla jsem si, že nedávno vznikla i v našem městě jedna přístavba. Šla jsem si dnes do zásilkovny pro balíček a tak jsem měla možnost vše nafotit. 
Vezmu to od začátku.
 Na počátku 20.století byla postavena novobarokní budova v níž byl Krajský soud a jihlavská věznice. V 50 letech se tu bohužel konaly i politické procesy a na vězeňském dvoře se prováděly exekuce. 
V roce 1959 byl v budově otevřen Pedagogický institut, jeho trvání nemělo dlouho dobu. Od roku 1967 - 1994 v budově působila brněnská Vysoká zemědělská škola a byl tu i dívčí internát. 
V roce 2004 zde byla zřízena Vysoká škola polytechnická, je jedinou veřejnou vysokou školou v Kraji Vysočina.
Navíc je mi tato budova i blízká, protože jsem bydlela hned přes ulici. V té době tam už byla
 vysoká škola, ale vždycky se říkalo "u soudu". 


Vila, kterou pro svou rodinu na počátku 20.století postavil architekt Arthur Corazza a kde jsem s rodiči o mnoho let později bydlela. To už byla docela jiná doba.



Hned přes ulici je jihlavské autobusové nádraží. Začalo se stavět v době, kdy jsem začala chodit do školy a v roce 1967 bylo otevřeno.



Mezi autobusákem a vysokou školou vede chodník.


Ze starého oplocení zbyl jen kousek. 





Zhruba před dvěma roky začala rekonstrukce výukového centra v severním traktu budovy bývalého soudu a zároveň byl přistavěn nový přednáškový sál. 


Jsou tu nově vysázené moje oblíbené katalpy.







Výukové centrum bylo otevřeno v únoru letošního roku. Já šla kolem nové přístavby poprvé a přiznám se, že mám smíšené pocity. Je dobře, že zmizela vysoká zeď, která oddělovala bývalý vězeňský dvůr od ulice. Jako se mi nelíbí Prior ve středu historického náměstí, tak se mi ani nelíbí tato přístavba. Můj muž to nazval hrůzou. 







U školy je pomník věnovaný památce politických vězňů z 50 let, kteří tu byli popraveni. 


Poslední fotografie je internetu. Chtěla jsem najít nějakou fotku, která by zachytila celou čelní stranu budovy, což můj foťáček neumí. Ovšem takovou, která by se mi líbila, jsem nenašla.
Jsem zvědavá na vaše názory. Povedlo se spojení nového architektonického stylu se starým?