sobota 18. října 2014

Pozvání na výlet....

Krásný večer vám všem. Dnes vás chci pozvat na výlet. Poslední dny se nám střídalo počasí jako houpačce, jeden den bylo krásně, druhý den zataženo, pršelo. No a dnes krásně svítilo sluníčko a zvalo na toulky do přírody. Tak jsme se s mužem vypravili na výlet a rozhodli jsme se, že se po delší době podíváme na zříceninu hradu Orlík nad Humpolcem.

Možná jste o tomto hradu ještě neslyšeli a tak vás zvu na malý výlet. O historii tohoto hradu se dozvíte zde http://www.castrum.cz/hrad-orlik/historie/. Auto jsme zaparkovali na kraji Humpolce a pěšky se vypravili k hradu. U jednoho domku mě zaujalo toto zákoutí


Působilo trošku tajemně a šla jsem se podívat blíže.


Na dveřích byl keramický netopýr, moc se mi líbil. Pak jsme pokračovali dál. Cesta vede lesem do kopce a je kamenitá.


Asi v půli cesty jsme odbočili do lesa, kde je stará studna.



Je to jedno zastavení naučné stezky a zde se dozvíte, z kterého století studna pochází. Odtud jsme pokračovali k hradu. Když jsme tu byli před deseti lety, tak nás přivítala zavřená brána. Dnes bylo otevřeno a tak jsme se mohli vydat na prohlídku hradu. Je tu i malé muzeum. Moc se mi líbila věž, je z části zřícená a teď tu byla postavena rozhledna a je dobře zakomponovaná do staré věže. Stavba byla tento týden předána a ještě ji čeká kolaudace a teprve potom na ni budou moci turisté.


To je vstupní brána.



Že by hradní pán?


Rozhledna.

Mám i něco pro kuchařky, pohled do hradní kuchyně ....pec.


Jaké dobroty se asi na hradě vařily?

Další zajímavostí je toto zařízení, jehož účel není třeba vysvětlovat a myslím, že by i dnes našlo využití.


Po prohlídce hradu jsme se vydali zpět. Ještě jsme si zajeli do Humpolce na kafíčko a dortík a podívali jsme se do parčíku, kde je pomník slavného občana tohoto města a vy určitě víte koho.




Sousoší tří generací, stařenka v šátku mi připomněla mojí babičku.
Na náměstíčku, kde jsme parkovali jsou krásně opravené domy a je vidět i věž kostela.




Do Humpolce se určitě vrátíme, protože jsme si nestihli všechno prohlédnout. Je tu ještě skanzen ZICHPIL, městská naučná stezka a z Humpolce vede naučná stezka Březina, která vede v okolí hradu Orlík. Tu jsme si před lety prošli a je to moc krásná procházka.
A co říci na závěr? Jsem zvědavá jak bude zítra.