pátek 29. října 2021

Zámeckými komnatami

Dnes vás pozvu na prohlídku zámku v Žirovnici. O jeho historii si můžete přečíst zde: Historie žirovnického zámku. Prohlídka začala na druhém nádvoří.


Už tady může návštěvník obdivovat dochované části venkovní výmalby.





Můj muž pohotově vyfotil i pána, který opravoval štuk na střeše. Z nádvoří jsme přešli do prostor zámku. V první části prohlídky se nesmí fotit. Bylo mi docela líto, že nemůžu zachytit zrestaurované nástěnné výmalby a tak jsme se zeptala paní průvodkyně, jestli nemají nějakou brožurku. Měli a já mám i památku. 

Nástěnné malby vznikly v době, kdy byl majitelem hradu Václav Vencelík z Vrchovišť kolem roku 1490. Jejich autor bohužel není znám a je označován jako Mistr žirovnické nástěnné malby. Pojďte se podívat na malou ukázku dochované nástěnné výmalby gotické části barokně upraveného zámku.


Rytířský sál, zde byly malby značně poškozeny. Čtyři části, které jsou rozdělené klenbami, představují příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma, Krista na hoře Olivetské, Krista nesoucího kříž a kladení Ježíše do hrobu. 


Zelená světnice. Bohatý rostlinný dekor pokrývá podstatnou část valené klenby, do které jsou na stěnách zasazeny děje inspirované mytologií a biblickými výjevy. 


Zámecká kaple.



Poslední ukázka je z bývalé šatlavy.

 Přejdeme do dalších zámeckých pokojů, kde už se smělo fotit. 






Prošli jsme přijímacím salonem. 


Obdivovala jsem vánoční kaktus obalený poupaty, jeho květy budou asi bílé. 



Mohli jsme nahlédnout do ložnice.



Pokojík komorné.


Následuje hudební salonek. 




Z rohového sálu se stala zámecká jídelna. 





Z jídelny jsme přešli do Dámského salónu. 





Manžel mě upozornil na krabičku s panenkami a oblečky. 

Po dámském salónu přijde na řadu Badatelna. 








V Pánském salónu jsme kromě jiného mohli obdivovat dva obrázky z perleťových knoflíků. Žirovnice je jejich výrobou proslulá. Perleťové knoflíky se začaly vyrábět v roce 1863 v dílně Josefa Žampacha. Výroba knoflíků v Žirovnici trvá dodnes. K perleťovým knoflíkům v šedesátých a sedmdesátých letech přibyla výroba knoflíků ze syntetických materiálů.  






Prohlídku zámku skvěle doplnil výklad paní průvodkyně. 








Zatímco jsem fotila úzkými průhledy, tak manžel nakoukl jinam. 




Vím, že těch fotek je dnes víc než dost, ale chtěla jsem nechat prohlídku zámku pohromadě. Snad to nevadí. Pokud budete mít možnost, tak návštěvu Žirovnického zámku mohu jen doporučit. 
Příště se podíváme do přírody, do kouzelného místa, kde se určitě krásně relaxuje.