středa 31. ledna 2018

Mong má vlásky

Na začátku ledna jsem vám představila malou Mong, která je jedním z nových přírůstků ve sbírce. Mong přijela jako malý ufonek, poté absolvovala wellness u Renátky a vrátila se s krásnou tvářičkou. K dokonalosti jí chyběly vlásky.


Hledala jsem vhodnou paruku, u secretdolls paruku, která by se mi pro ni líbila, neměli. Náhodou dala Nora na FB fotografie malé BJD panenky, které dělala face-up a také paruku. To mně zaujalo, Nora mi poslala odkaz na video, které je na YouTube, kde je zacycena výroba paruky. Tak jsem si řekla, že zkusím udělat panence paruku. Nora mi byla nápomocna nejen cennými radami, ale také mi poslala materiál na výrobu paruky. Je to lambskin, jehněčí vlna. Snažila jsem se výrobu nafotit.


Mong měla strach z toho, co ji čeká.


Nejdřívě jsem panenku zabalila do potravinářské folie. Raději celou, protože se znám, lepidlo je všude.


Pak jsem použila starou silonku, dala jsem ji dvojnásobně. Kolem krčku jsem ji zajistila gumičkou.


Další gumička přišla kolem hlavičky. Je potřeba silonku (nebo úplet) dobře vyrovnat, aby čepička, která vznikne byla hladká a dobře na hlavičce seděla. Vršek hlavičky se natře lepidlem, já použila Herkules a to ve třech vrstvách.


Když je čepička suchá, tak se silonka sundá a čepička se vystřihne a zarovná podle potřeby. Příště ji udělám víc do čela.


Na takto připravenou čepičku se lepí vlásky, které si také připravíme. Jednotlivé pramínky se nalepí na proužek lepidla, lepila jsem na tvrdou podložku do sešitu, kterou jsem si ještě dala do igelitového sáčku. Bohužel jsem v zápalu boje zapomněla tuto fázi nafotit.


Připravené praminky blond.


A ještě bílé. Pokusila jsem se udělat melírek. Jednotlivé pramínky se lepí na čepičku odspodu, všechno je pěkně vidět na videu. Přiznám se, že mi paruka dala zabrat, nikdy jsem se o nic podobného nepokoušela. Vím, kde jsem dělala chyby a ráda bych zkusila alespoň ještě jednu vyrobit.


Mong tady vypadá jako Angela. Bohužel jsem vlásky rozčesala, což se nemá, vlákna jsou hrozně jemná. Nora mi poradila, znovu vlásky navlhčit a nechat uschnout. Pak upravit jen prsty nečesat. Prý je možné použít i tužidlo. Opatrně jsem tedy vlásky navlhčila, měla jsem strach, že jednotlivé pramínky opadají. Naštěstí se tak nestalo. Ještě jsem paruku poopravila, kde se mi zdály vlásky řídké, tak jsem dolepila pramínek. Trošku jsem je vzadu přistihla a pak paruku upravila pěnovým tužidlem. Vlásky jsem jen zlehka pohladila.


Mong se samozřejmě musela podívat, jak jí to sluší.


K novým vláskům jsem jí upletla i nové šatečky.




Dostala i malého medvídka. Vím, že má paruka chyby, ale Mong se mi v ní moc líbí. Už jsem si objednala materiál na další paruku. A ve sbírce mám dvě malé porcelánové panenky, které čekají už dlouho na vlásky.