čtvrtek 8. července 2021

Půvab krojovaných panenek E+M

 Dnes vás chci pozvat na slibovanou výstavu krojovaných panenek, která je v Regionálním muzeu ve Žďáru nad Sázavou. Už sama budova má dlouhou a zajímavou historii. Psala jsem o ní v minulém článku. Vystavovány jsou panenky, které oblékly do krásných krojů paní Marie Žilová a její dcera Eva Jurmanová. Obě žijí v Novém Veselí nedaleko Žďáru nad Sázavou. Kroje jsou přesnými replikami českých, moravských a slezských lidových krojů. Obě autorky se snaží co nejvíce přiblížit celkovému vzhledu krojované postavy včetně úpravy hlavy, obuvi nebo doplňků. Kroje jsou výsledkem precizní ruční práce, využitím původních materiálů a pracovních postupů. Našla jsem i záznam zajímavého rozhovoru s oběma šikovnými dámami. Krojované panenky

Mé vrstevnice si možná vzpomenou na krojované panenky, které se v době našeho dětství vyráběly. Já jsem jeden krojovaný pár dostala k Vánocům. Dnes mohu přiznat, že jsem byla zklamaná. Přála jsem si panenku, která by se mohla převlékat a to u krojaček nešlo. Byly vystavené v krabici. Ani nevím kam se poděly, mamka je možná někomu dala. A po letech jeden známý mého muže, který věděl, že sbírám panenky, mu donesl pro mně krojačku. Podobnou té, kterou jsem měla v dětství. Teď jsem za ni ráda. 

A už se pojďme podívat na výstavu.
















Na výstavě jsou k vidění nejen sváteční kroje, ale i oblečení pro všední, pracovní den. Jsou součástí dioramat, která představují různé činnosti. 





Není opomenut ani modrotisk. 






Krouhání a šlapání zelí. Někdo z vás to možná ještě pamatuje. 
K výstavě patří světnice s obyvateli v horáckých lidových krojích.







Co myslíte, jak se žehlily naškrobené zástěry ke krojům? Žehličkou? Kdepak. Paní, která nás výstavou provedla, nám říkala, že zástěry se hladily skleněným hříbkem, který byl podobný hříbku na štupování punčoch. Umíte si to představit? Já tedy ne. 


Na výstavě panenek nemohla chybět ani moje panenka. Jela s námi Amélka, to už je zkušená cestovatelka.
 


Snad vás výstava zaujme a bude se vám líbit stejně jako se líbila nám. Výstava je krásná, zajímavá a zajímavý je i výklad. Měli jsme štěstí, že jsme byli v muzeu sami a tak jsme si mohli vše v klidu prohlédnout. 
Musím vám říct, že výlet ještě nekončí. Kam se podíváme příště? Už jste viděli Hamroně nebo mamuta? Příště se za nimi podíváme.