sobota 6. listopadu 2021

Listopadová zastavení - Úsobí

Kupodivu vyšla předpověď počasí a probudili jsme se do slunečného dne. Navrhla jsem výlet, manžel souhlasil a můj návrh byl jet se podívat do Lipnice nad Sázavou a projít se kolem lomů. Cestou jsme si udělali dvě krátké zastávky. Nejdříve se podíváme do Úsobí. Letos v červnu měli naši mladí 10.výročí svatby, která se konala právě na Zámku v Úsobí. 

Nejdříve si něco povíme o obci samotné. Úsobí je městys a nachází se v okrese Havlíčkův Brod. Počátky se datují do přelomu 13. a 14. století. V roce 1789 bylo Úsobí povýšeno privilegiem císaře Josefa II. na městečko (městys). Byl mu udělen městský znak a prapor. První památkou, ke které se podíváme, je kostel svatých Petra a Pavla, původně gotická stavba. Do dnešní podoby byl kostel přestavěn v letech 1759 - 1760 stavitelem Aiglem z Jihlavy. 


Cestou jsme se kochali krásnými barvami, které letošní podzim nabízí. Fotila jsem z auta, takže některé fotky nejsou ostré. 




Kostel sv. Petra a Pavla. Kostel prošel rekonstrukcí, která trvala několik let a díky červené omítce se stal působivou dominantou. 




Vedle kostela je malý hřbitov, jen jsem nakoukla pootevřenou brankou. Od roku 1920 není využíván. 


Kaple sv. Barbory.


Socha Piety. 




Od kostela popojdeme kousek dál k další památce a to k zámku. Jeho historie sahá až do 16.století, kdy zde byla vybudovaná vodní tvrz. V 1.polovině 18.století byla tvrz přebudována na pozdně-barokní trojkřídlý jednopatrový zámek. Po druhé světové válce byl zámek zestátněn a převzala ho Nemocnice Havlíčkův Brod, která zde zřídila léčebnu dlouhodobě nemocných. Zámek nebyl udržován a chátral. V roce 1999 ho koupil současný majitel a provedl zde náročnou rekonstrukci. Interiér zámku je vybaven dobovým nábytkem. O tom, co zámek nabízí v současné době, si můžete přečíst zde: Zámek Úsobí.


I v Úsobí se najdou domy, které by potřebovaly opravit. 



Zámek Úsobí. U něho se nalézá Panský rybník. 











Fotografie stará 10 let, naši novomanželé. 






Cestou zpátky k autu nás došla mladá žena s koněm a pejskem. I tahle krásná kobylka se nechala pohladit a když jsem odcházela, tak do mně přátelsky drcla hlavou. 



Krásně opravené budovy obecního úřadu a knihovny. 



Jedeme dál a nechte se překvapit, kde zastavíme příště.