neděle 17. listopadu 2019

Z Jihlavy....

Ráda poznávám prostřednictvím blogů krásná města jak u nás, tak v zahraničí. A tak mě napadlo, že bych vás mohla seznámit s mým rodným městem, Jihlavou.


Říkala jsem si, že až bude hezké počasí, tak vyrazím s foťákem do města. Ovšem náhoda někdy změní naše plány. V týdnu jsme byli s mužem ve městě a kromě jiného jsem už delší dobu sháněla korálkovací jehlu. V galanterce ji opět neměli a paní prodavačka mě odkázala na prodejnu s korálky.
Prodejna je v jedné uličce kousek od náměstí, za kostelem Matky Boží. Když jsme tam šli, tak mě napadlo, že bych mohla udělat pár fotek.


Bohužel přímo před průčelím kostela stál náklaďák a tak jsem nemohla udělat lepší fotku. Zde si můžete přečíst více o historii kostela Nanebevzetí Panny Marie:https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Nanebevzet%C3%AD_Panny_Marie_(Jihlava).


Kostel mám spojený s dětstvím a babičkou Marií, která sem chodila v neděli na mši. Když jsem byla malá, tak jsem s ní občas chodila. Je zajímavé, co nám někdy z dětství zůstane v paměti. V kostele byly v uličce mezi lavicemi koberce, takové běhouny, které byly lemované nějakým plechem, který tak zvláštně cvakal o dlažbu. Po mši chodil kolem lavic ministrant s táckem a do něj dávali věřící peníze jako příspěvek kostelu.


Fotku jsem si půjčila z internetu. Malé nahlédnutí od interiéru kostela.


Kousek od kostela je brána Matky Boží. Je jediná z pěti bran v jihlavském opevění, která se dochovala. Je z ní krásný rozhled do kraje.


Úzkou uličkou se projde na malé Minoritské náměstí.








Tady je prodejna s korálky. Jehlu měli a pro ty, kteří z korálků tvoří, to je ráj. Už jsem dala Ježíškovi tip na dárek.



Cestou zpět jsem musela vyfotit výlohu butiku.


Kostel Povýšení svatého Kříže. Tady jsem křtěná.

Snad se vám malé nahlédnutí do našeho města bude líbit.
Děkuji za návštěvu a přeji Vám krásné dny.