čtvrtek 18. listopadu 2021

Návraty - výstava Něco pro holky - panny a panenky

Přemýšlela jsem o čem budu v zimě psát, když nemůžeme jezdit na výlety. Pak mě napadlo, že bych se mohla vrátit do minulosti, do doby, kdy jsem ještě neměla blog. Ráda si připomenu naši dovolenou nebo výlety a zároveň si udělám pořádek ve fotkách. A snad návraty zaujmou i vás.

Panenky jsem začala sbírat v roce 2008 na jaře. Díky náhodě jsem objevila svět sběratelek a sběratelů panenek a můžu napsat, že mě ten svět uchvátil. Obdivovala jsem krásné panenky, které jsem do té doby neznala a také šikulky, které ty panenky oblékaly. Jednou z prvních, jejíž blog jsem navštívila, byla Erika Holubová. A v roce 2009 se konala v Litomyšli výstava jejích panenek. Měla jsem štěstí, že muž měl pro můj zájem pochopení a tak jsme se jednoho krásného dne do Litomyšle vypravili. Možná kdyby tehdy tušil kolik panenek se během let u nás ubytuje, tak by mě na tu výstavu nedovezl. Ale stalo se a dnes se můžeme na výstavu znovu podívat. 


Zaparkovali jsme na Smetanově náměstí v Litomyšli.







Z náměstí je to kousek k Regionálnímu muzeu, kde se výstava konala. 



Panenky byly vystaveny v prosklených vitrínách naproti oknům a tak se omlouvám za kvalitu fotek. Na výstavě mohli návštěvníci vidět panenky od různých firem např. Barbie od Mattela, krásky od firmy Tonner, Fashion Royalty, Lollipop, Kingstate, Jack Pacifik, Alex, Helen Kish. 



Panenky od firmy Tonner. Krásné panenky, které měří asi 40 cm. Časem se mi podařilo jednu panenku od této firmy získat a jsem za to moc ráda. 


Všechny modely, které mají panenky oblečené, navrhovala, ušila, upletla a uháčkovala Erika sama. Je neuvěřitelně šikovná. 


Panenky My Scene.



















Erika kromě oblečků na panenky vytváří i šperky, miniatury cukroví, nábytek. 





Musím vám prozradit, že tehdy se mi moc líbily ty modré, háčkované šaty. Musím se Eriky zeptat, jestli na ně nemá návod. 


Krásná jsou i dioráma, která Erika tvoří.










S papírovými panenkami si hrála většina z nás a byly i na výstavě. 
V muzeu byla i expozice pro kluky, tam vás vezmu příště.