pátek 22. dubna 2016

Příběh panenky Tammy

  • Přeji všem krásný den. Dnes bych vám chtěla vyprávět příběh jedné mé panenky.

Jako každá holka jsem i já měla svou oblíbenou panenku. Bohužel se nedochovala a já po letech, když jsem panenky začala sbírat, jsem po ní začala pátrat. Co jsem si pamatovala? Jednou donesla maminka z práce panenku a pletla na ní šatičky. Bylo to pro nějakou paní od ní z práce. Byla jsem panenkou okouzlena a moc jsem si ji přála mít. Po čase se mi sem splnil a já panenku dostala. Jak vypadala? Byla vysoká jako Barbie, nebyla tak štíhlá a na sobě měla modrou kombinézu s bílým lemováním u krku a na rukávech a k tomu bílé tenisky. Mamka jí něco uháčkovala a já ušila. Bohužel tenkrát jsem po nějaké značce panenky nepátrala a to mi ztížilo pozdější hledání. Hledala jsem panenku v Evropě, protože byla dovezena buď z Rakouska nebo Německa, to už si nepamatuji. Nenašla jsem ji a začala to pomalu vzdávat. Ale jak to v životě bývá, pomohla mi náhoda, při jednou brouzdání v panenkovém světě na mě vykoukl obrázek panenky v modré kombinéze a já byla na stopě.
Zjistila jsem, že se panenka jmenuje Tammy a vyráběla ji americká společnost Ideal Toy Corporation.


Tak podobně vypadala moje panenka, měla zrzavé vlásky. Foto jsem si vypůjčila z internetu.


Bílé tenisky, patřily k modré kombinézce.

Panenka Tammy se začala vyrábět v roce 1962. Vyráběla se postupně ve třech verzích. Panenky mají označení na zádech a na hlavičce vzadu pod vlásky. Aby Tammy nebylo smutno vyráběla se celá rodina.


Tady jsou maminka, otec, bratři a sestřička Pepper. Foto z internetu.

Tammy byla vyráběna jako módní panenka, ale asi nemohla soutěžit s Barbie a její výroba skončila v r.1966. Myslím si, že je to škoda, panenky byly moc hezké. Samozřejmě jsem chtěla panenku získat do své sbírky a našla jsem je jak na Ebay, tak na Etsy. Panenky se staly cenným sběratelským artiklem, proto jsou někdy jejich ceny dost vysoké pro moji kapsu, bohužel. Nakonec jsem našla panenku na Etsy, kterou pro mne koupila paní Nora. Chvilku to trvalo než panenka dorazila a prošla celním řízením. Tady je.


Tammy, je na ní vidět, že byla hodně hraná, nejvíc to odnesly vlásky. Asi jí nějaká malá maminka přistřihla ofinu a vlásky na stranách, ale trošku to jde začesat. Má na sobě původní šaty. Moje panenka nebyla takto rozkročená. Pak jsem si řekla, že by Tammy mohlo být smutno a stejnou cestou připutovala sestřička Pepper. Naštěstí to bylo bez cla.


Malá sestřička Pepper, na sobě má také původní šaty. Je mnohem zachovalejší než Tammy.


Tammy je velká jako panenky Barbie a Pepper měří asi 24 cm. Panenky mají hlavu a ruce z gumy, tělo a nohy z tvrdého plastu. Obě dostaly nové háčkované šatečky na léto.




Ještě vám ukážu jaké barvy vlasů panenky měly. Foto opět z Internetu.




Panenky Barbie mají hlavu nasazenou na krku, u panenek Tammy je krček součástí hlavy a ta je zasazena do tělíčka.


Nevím, jestli je kroužek na této fotce utržený, protože si pamatuji, že krk měl spodní část rozšířenou právě takovou manžetou a trochu se natrhla.


Ještě jednou moje děvčata Tammy a Pepper. Docela ráda bych znala příběh obou, kdo je měl, kdo si s nimi hrál. A jsem moc ráda, že ten můj příběh má dobrý konec, že vím, kterou panenku jsem tenkrát tak moc měla ráda. Panenku Tammy.Usmívající se

Co říct na závěr? Mám pocit, že by holky potřebovaly i někoho dalšího z rodiny. Uvidíme, třeba časem ještě někdo přibude.