pondělí 10. června 2019

Za Dr.Alešem Hrdličkou

Minulý týden nám můj muž vymyslel výlet na neděli. Jeli jsme se podívat do Humpolce, do muzea Dr.Aleše Hrdličky, kde je od června otevřená obnovená antropologická expozice.


Aleš Hrdlička byl humpolecký rodák a světoznámý český antropolog a lékař. Sice žil většinu svého života v zahraničí, ale zůstal vlastencem, podporoval českou vlast i české emigranty v USA. Více o něm najdete zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ale%C5%A1_Hrdli%C4%8Dka. Ke 150 výročí jeho narození byla v humpoleckém muzeu obnovena antropologická expozice.


Muzeum je umístěno v budově bývalé školy na Horním náměstí. Bylo otevřeno v roce 1895 a je pojmenované po Dr. Aleši Hrdličkovi.




Ve vestibulu muzea je busta Dr.Aleše Hrdličky.

Můžete se podívat na videa, která se týkají nové expozice. http://infohumpolec.cz/muzeum/aktuality/otevreni-antropologicke-expozice.html. A následují moje fotografie.


Při vstupu do sálu, kde je antropologická expozice, je indiánský koutek. Jsou zde vyobrazeni představitelé jednotlivých indiánských kmenů.


I malá indiánská děvčátka měla své panenky.


Pracovna Dr. Hrdličky.



Ve vitrínách jsou kosterní pozůstatky dávných lidí.


Můj největší obdiv vyvolala socha neandrtálce v životní velikosti.


Nejdřív jsem se ho lekla, protože jsem k němu přišla zezadu a najednou se vynořil mezi vitrínami.


Je dokonalý. Socha vznikla za spolupráce sochaře a antropoložky. Špatně se mi fotilo, protože jsou u stropu bodovky.


Když jsem se mu dívala do tváře, tak jsem měla pocit, že na mně mrkne. Mrkající Pak jsem se ho opatrně dotkla. Některým návštěvníkům prý připomínal jednoho našeho hokejistu.


Nemohla jsem se od něj utrhnout.

V expozici jsou umístěné obrovské makety srdce, ucha a mozku.


Některé části modelu lze vyndat.



Občas se mi dostal do záběru i můj muž.


Je tu vystaven i model kostry.



Dámy, určitě nás nemusí trápit velké pozadí. Na tuhle krásku nemáme.


Dr. Hrdlička si přál zemřít ve své vlasti. Toto přání se mu nesplnilo, zemřel v roce 1943 ve Washingtonu. V roce 1984 se k nám vrátili jeho ostatky.


V expozici je spousta zajímavých věcí a spousta informací. Můžete se zde změřit a zvážit a dokonce si spočítat své BMI. Manžel mě měřil, asi rostu do země.

Prohlédli jsme si celé muzeum a tak bude následovat ještě jedno nebo dvě pokračování.