pondělí 3. srpna 2020

Obrazy na zámku

Před pár dny mi cinkl telefon, na messengeru jsem měla pozvánku od bývalé kolegyně na výstavu jejích obrazů  na zámku v Brtnici. Včera dopoledne jsem navrhla manželovi, že bychom se na brtnický zámek mohli jet podívat a prohlédnout si i interiéry. Souhlasil, oželel Toulavku a Objektiv. Zámek je otevřený od 10 hodin, přijeli jsme akorát. Na nádvoří seděli dva muži, tak jsem se zeptala, jestli bude otevřená pokladna. Za chvíli přišel pan kastelán. Šli jsme si koupit vstupenky a dozvěděli se, že majetkoprávní vztahy týkající se zámku, jsou už vyřešené a jeden ze dvou pánů byl dokonce majitel. 
I tentokrát jsem vzala na výlet jednu z panenek, ať holky poznávají krásy naší země, ne? 



Tentokrát jsme šli k zámku přes park, kde rostou staré stromy a je tu i nová výsadba, park je hezky upravený.







Buk obsypaný bukvicemi, jedna větev musela být podepřená.



 

V místnosti, kde je pokladna, kdysi bydlel klíčník. Líbil se mi rám, který zůstal ze starých hodin.


Přispěli jsme i do kasičky na opravu zámku.



Prohlídka není komentovaná a je bez průvodce. Dostala jsem povolení fotit. Trasa je vyznačena červenými šipkami. Takže jdeme vzhůru po točitých schodech.




Po celém zámku jsou vystaveny obrazy a fotografie různých autorů. Některé jsem pro vás vyfotila.






Tento se mi moc líbil.



To je moje bývalá kolegyně Věrka. 




Tenhle mě nejvíc zaujal.



Obrázky vyjadřují její vztah k přírodě, ke stromům a jejich kůře a jejich spojení s běžnými věcmi, které potkáváme v životě. 








Na obrázcích jsou použity i přírodní materiály.




Co vás při pohledu na tento obraz napadne, co vám připomíná? Mohl by to být třeba průchod do jiné dimenze?






Pro milovníky motýlů.





I v rozlehlém sále předků jsou vystaveny obrazy.


Na schodišti jsme potkali Bílou paní.




V bývalé konírně jsou vystaveny krásné fotografie.








Určitě uhodnete na koho jsem si vzpomněla. Ano, na Vendy, která úžasně fotí a její fotografie by stály za uspořádání výstavy. Dala jsem se pak do řeči s panem kastelánem a vyptala se na podmínky vystavování na zámku. Je to poprvé, co jsou na zámku vystaveny obrazy a fotografie a je to zdarma. 


Vendy, tady je kontakt na pana kastelána, pokud by Tě to zajímalo.  Je to velice příjemný mladý muž, je vidět, že to dělá s láskou. 

Nebyli jsme jediní návštěvníci na zámku, ale asi jsme tam strávili nejdelší dobu. Prošmejdili jsme zámek až po sklepy a podzemí. Do jednoho článku se mi vše nevejde, takže se příště podíváme do interiérů.
No a po takové prohlídce nám vyhládlo, tak jsme sjeli do Brtnice na oběd.



Nikdy jídlo nefotím, ale tentokrát jsem musela. Oba jsme měli chuť na něco jiného. Já na rizoto s houbami a muž na mix smažených sýrů a hranolky. Bohužel, rizoto už nebylo a ze sýrů jen eidam. Tak jsme vsadili na klasiku, svíčkovou s karlovarským knedlíkem. Knedlíky jsou ty čtyři mrzáčci na talíři. Když muž uviděl svoji porci, která byla stejná, tak prohlásil, že pak jedeme domů a dá si krajíc chleba. Navíc bylo jídlo sotva vlažné. 


Tady asi přemýšlí jestli jedl.






Domů jsme samozřejmě nejeli.
Dnešní článek je docela dlouhý a doufám, že vám taky nevyhládne.😉