pátek 29. března 2019

Ptáčovský kopeček

Dnes vás pozvu na výlet za krásnou a vzácnou kytičkou, která kvete na jaře. Je to koniklec velkokvětý a kolem Třebíče je několik chráněných lokalit, kde se vyskytuje.


Včera jsem s mužem spojili jak se říká příjemné s užitečným. Jeli jsme do zahradnictví ve Studenci pro ovocné stromky a při té příležitosti jsme se rozhodli, že navštívíme Ptáčovský kopeček. Je to místo, kde se kromě jiných vzácných rostlin vyskytuje i koniklec velkokvětý. Včerejší nevlídné počasí mělo jednu výhodu, byli jsme na Ptáčovském kopečku sami. Byla jsem ráda, že jsem v kapse bundy našla čelenku a když po cestě začalo pršet využila jsem i kapuci. Od focení mě to ale neodradilo.
Nejdřív vám představím Ptáčov. Je to malá vesnička, která je od roku 1980 integrovanou částí Třebíče. Jsou tu většinou rodinné domy a zemědělská stavení. V minulosti Ptáčov vyhledávali i umělci, několikrát tu pobýval Vítězslav Nezval, malíř Bedřich Vaníček nebo národní umělec Josef Brož.
Dominantou na návsi je kaple sv. Cyrila a Metoděje postavená v roce 1908.




Dvě vrby, kudrnatá a smuteční.


Mám ráda stará venkovská stavení.


Socha sv. Václava z roku 1929.



I tentokrát jsem vzala na výlet panenku.


Nela dětském hřišti.


Čemeřice.


Zaujala mě porostlá kamenná zídka.



Včera jsem na blogu u Marty obdivovala krásné fialky, které jim kvetou na zahradě. I tady v suché trávě jsem několik kvítků fialek objevila.


Ptáčovký kopeček je necelý kilometr od vesnice, cesta vede kolem svatého obrázku.



Ptáčovský kopeček.


V roce 1948 byl vyhlášen přírodní památkou.



Koniklec velkokvětý.








Škoda, že nesvítilo slunce, krásná barva květů koniklece by více vynikla.




Ještě pár pohledů do okolní krajiny.



Snad se vám výlet za krásnými konikleci líbil stejně jako se líbil nám.