pátek 24. září 2021

Telč podzimní

Zdravím všechny z Jihlavy, kde je dnes zataženo a když jsem šla nakoupit, tak mrholilo. Velký rozdíl proti včerejšku, kdy bylo krásné počasí. Manžel se chystal na chalupu na pár dnů a já přemýšlela co budu sama doma dělat. Ne, že bych neměla žádnou práci, ale jak je hezky, tak mě to táhne ven. Napadlo mě, že bych jela s mužem do Telče, prošli bychom se po městě, došli si na oběd a pak zajeli na jedno místo, kde je moc hezky a kde to mám ráda.  Manžel souhlasil a tak jsme vyrazili. 


Zaparkovali jsme naproti MultiMarketu Telč. V něm je  nabídka různého zboží od drogerie, elektra, barev-laků a dalších. Jsou tu i kuchyňské potřeby, ale my raději chodíme do obchodu domácích potřeb, který je nedaleko. Manžel tam chtěl objednat náhradní díl k mixéru. Náhradní díl se objednat dá, ale musí si zjistit přené označení přístroje. Pak jsme se vydali na procházku městem. 




Prošli jsme ke Štěpnickému rybníku a potom jsme šli pěšinou kolem něho k zámku. 





Na rybníku je ostrůvek. 




Pěšina vede kolem zahrad, které patří k domům na náměstí. Zahrádky tu vznikly až v 19.století po zrušení hradeb, k nimž dosahovala voda rybníka až do roku 1842. Hradby stávaly v místě dnešních teras v zahrádkách či na konci dvorních zástaveb, v jejich zdech je možno prvky hradeb ještě objevit. Kolem zahrádek jsou vysoké ploty z prken, takže toho vidět moc není. 








Tato tráva byla vyšší než my. Nebo je to nějaký rákos? Omlouvám se za neznalost. 








Půjčovna lodí už má zavřeno. Můj vodák měl smůlu. 😉



Procházku zámeckým parkem si necháme na příště.