neděle 25. ledna 2015

Aradeanca - panenky z Rumunska

Posledně jsem vám slíbila, že přístě představím novou panenku ve své sbírce. To jsem ještě netušila, že mě čeká pátrání přímo detektivní.

Panenku jsem objevila na Aukru a hned se mi zalíbila, mám slabost pro staré panenky. Nebyl u ní žádný popis.


Když ke mně panenka doputovala, tak jsem zjistila, že je vyrobena z gumy. Šatičky i panenka byly dost špinavé a tak jsem panenku svlékla a šaty namočila. Všimla jsem si, že je na zádech značená, ale značka byla špatně vidět a písmenka byla špatně čitelná i pod lupou. Bylo mi to však povědomé a tak jsem začala hledat na Internetu a pak jsem si vzpomněla, že je na značce napsáno Aradeanca a že už jednu panenku od této firmy ve své sbírce mám. Chtěla jsem zjistit o firmě více informací, abych vám o výrobě panenek v Rumunsku mohla napsat více. Bohužel situace se změnila, továrna šla do konkurzu a tak nevím, jestli v současné době panenky ještě vyrábí. Několik informací pro vás mám. Sídlo firmy Aradeanca je v Aradu v západním Rumunsku. Firma vznikla v roce 1949 a kromě panenek se zde vyráběly i sportovní předměty, medaile, odznaky a sportovní poháry. Bohužel v roce 2013 se firma dostala do konkurzu a jak to dopadlo jsem se nedopátrala. Pro porovnání - v roce 1989 měla firma 1200 zaměstnanců, v roce 2013 pouhých 28.


Logo firmy. Našla jsem i fotografie podobných panenek.


Tady je ta moje.


Má nové šatičky, ty původní jí schovám.


Tady jsou obě panenky od firmy Aradeanca.



Loga na zádech mých panenek. Myslím, že tyto panenky nejsou moc známé, jsou dost vzácné a já jsem ráda, že je mám ve sbírce.


Tady je ukázka novějších panenek. Ještě jednu zajímavost. I tato firma vyráběla panenky podle známých osobností.
Svou panenku tedy měla i slavná rumunská gymnastka Nadia Comaneci. Její příběh je myslím známý a bylo by to na jiné povídání.


Tady je Nadia Comaneci s panenkou.




Bylo by hezké mít i tuto panenku ve sbírce, třeba se mi ji podaří někdy získat. Doufám, že jste se nenudily a nebyly zklamané. Příště bychom se mohli podívat na ruské panenky.