sobota 20. dubna 2019

Veselý Kopec - I.část

Předpověď počasí se vyplnila a máme krásné dny, které by bylo škoda nevyužít třeba k výletu do přírody nebo k návštěvě památek.


My jsme se včera vypravili na Veselý Kopec. Původně s námi měl jet i syn s rodinou, ale děti jsou nemocné a tak jsme jeli sami. O historii tohoto místa si více můžete přečíst zde: http://www.vesely-kopec.cz/skanzen-na-veselem-kopci/zalozeni-skanzenu.php.
Na Veselém Kopci se k zahájení návštěvnické sezóny koná program pod názvem Velikonoce na Veselém Kopci. Více si můžete přečíst zde: https://www.skanzen-vysocina.cz/cs/cs/akce/43119-velikonoce-na-veselem-kopci.
Půjdeme se rovnou podívat.


Na Veselém Kopci nejsou jen historické stavby, ale stojí tu i domy, kde se žije a hospodaří. Líbil se mi statek a mohli jsme vidět i stádo pasoucích se krav.



Zakladatel Souboru lidových staveb Vysočina.









Zachytit jednotlivé domy tak, aby nebyl v záběru někdo cizí, bylo téměř nemožné.


V tomto voze se vozila močůvka na pole.


Lokomobila, která sloužila k pohánění zemědělských strojů.


Trakař, takový máme na chalupě.



Létéčko - symbolizuje příchod jara a obnovení života.


Na jednotlivých staveních je označení odkud byla přenesena a k čemu sloužila.


Suška lnu, kde se len dosoušel a částečně i zpracovával.



Život drobných rolníků na Veselém Kopci nebyl jednoduchý. Někteří žili ve velice skromných podmínkách. To dokumentuje i chaloupka bezzemka, kde je podlaha z udusané hlíny, domeček má jen malá okénka.


Mlýn.


Vodní olejna, kde se lisoval olej ze lněného semene.






Před pár dny si na FB někdo povzdechl, že v současné době nejsou moc vidět blatouchy. A já jich díky tomuto výletu viděla spousty. Nejen na Veselém Kopci, ale i během cesty autem, třeba v příkopech u silnice. A také tu kvetly spousty sasanek.




U potůčku s mlýnkem si odpočineme a v prohlídce skanzenu budeme pokračovat příště.