pondělí 13. července 2015

Pojďte si hrát aneb hračkobraní

Možná vám název Hračkobraní něco říká nebo jste se dokonce byli na festivalu hraček z přírodních materiálů podívat. Já jsem o této akci již slyšela, ale nikdy jsem se tam nebyla podívat.

Letos přišel manžel s návrhem, že bychom si mohli udělat výlet do Kamenice nad Lipou na Hračkobraní. Včera akce končila a my jsme to jen tak, tak stihli. Hračkobraní se koná v Kamenici nad Lipou každoročně od r. 2006. Hračky jsou vystaveny v areálu Kamenického zámku. Nebudu moc psát a raději se tam podíváme.



Můj muž včera pořád někam spěchal, takže jsem nestihla udělat pořádnou fotku zámku. To je náměstí a v pozadí věž, kterou se vchází na nádvoří.


Náměstí bylo plné aut, v pozadí je hotel. I poslední den Hračkobraní bylo na zámku plno návštěvníků.


Na nádvoří byly vystaveny výrobky hračkářské tvorby, moc se mi tu líbilo a nevěděla jsem, kam se podívat dřív. Krásné hračky ze dřeva, látkové hračky. A můj muž byl pořád o krok napřed. Tak potom v klidu foťte. Proto jsem ani nevyndala z tašky panenky, protože bych neměla na focení klid.


Stánek s dřevěnými hračkami a nejvíc se mi tu líbilo velké autíčko.


Škoda, že má náš vnouček tolik hraček, hned bych mu ho koupila.


Tady měli zase šité maňásky na ruku, nebo jen na prst, různé látkové hračky a všechno krásně barevné.


Medvídek Kuky.


Koupili jsme pro naši malinkou vnučku hračku do ruky, je lehoučká a chrastí. Jsem zvědavá, jak se jí bude líbit.


Nábytek pro panenky. Moc se mi líbil. 


Manžel říkal, že mě k tomu stánku ani nepustí, ale náš byt nafukovací není, tak jsem se jen dívala. Líbí se mi to malé žehlící prkno, já bych chtěla být malá holčička. 


O panenku ale nepřijdete, tady měli krásné látkové panenky a tahle se mi moc líbila.


Další stánek s hračkami ze dřeva a tenhle úžasný trolejbus. Kdo nezná Jihlavu, tak nás tu vozí MHD trolejbusy. Nevydržela jsem a koupila jsem si panáčka a panenku, ty jsou hned na té první fotografii.


Na nádvoří byl malý kouzelný kolotoč s vyřezávanými zvířátky a vystihla jsem chvilku, kdy nebyl v provozu.




Tak tady je řezbář Martin Holub, který je autorem zvířátek na kolotoči, houpacího vlka i Kašpárka. Také vám to něco připomíná? Když jsem uviděla jeho kouzelné vyřezávané hračky, tak jsem si vzpomněla, kde jsem je už viděla. Bylo to v galerii a kavárně Domlejna. Tahle fotka je v galerii, ale neukázala jsem vám ji v článku.


Více z tvorby Martina Holuba můžete vidět tady http://www.homart.cz/

Stánků bylo na nádvoří hodně, hračky ale byly vystavené i v místnostech zámku.


Mám dřevěné hračky moc ráda, tihle kanonýři se mi moc líbili. Bohužel uvnitř se špatně fotilo a ve skle se odrážel blesk.


Tahle odrážedla jsou kouzelná.


Děti si tu mohly i pohrát, tohle byla ta menší autodráha.


Vedle byl had, princip hry ale neznám.


Byla tu i herna s velkou autodráhou. I tady prodávali dřevěné hračky.


Manžel jen poznamenal, že budeme muset šetřit.



Na zámku i v zahradě byla řada dílen, kde si děti i dospělí mohli vyrobit jednoduchou hračku, vyzkoušet různé dovednosti. Tohle je ukázka ze slámování. Snažila jsem se nefotit lidi, v dnešní době by člověk mohl narazit. Někde se tomu ale nešlo vyhnout.
Festival Hračkobraní se konal od středy do neděle a jeho součástí byla i pohádková divadelní představení, vystoupení žongléra a chůdochodce a jiné. Hračkobraní se nám líbilo a příští rok s sebou vezmeme i vnoučka. Mimochodem, na něho jsme nezapomněli, byl tu stánek z nakladatelství Jiřího Trnky a tak dostane knihu s jeho krásnými obrázky.

Doufám, že vám tu bude líbit jako nám. Do Kamenice nad Lipou se ještě vrátím v dalším článku, tohle povídání mělo být jen o hračkách.