neděle 5. ledna 2020

Město betlémů.....

Nevím, jestli znáte město betlémů, které leží asi 18 km od Jihlavy, Třešť. Město je známé tradicí stavění betlémů, které vznikaly v třešťských domácnostech a zde se na ně také můžete podívat. Více si o této tradici můžete přečíst zde: https://www.trest.cz/trestske-betlemy/d-1690. Stálá expozice betlémů je umístěna ve dvorním traktu Schumpeterova domu, kde je muzeum a informační centrum.
Vánoce jsou už sice za námi, ale snad se na třešťské betlémy rádi podíváte.



Schumpeterův dům.


Ve dvoře jsou vystaveny různé postavy ze dřeva.




Stálá expozice betlémů je ve třech místnostech.




Autora dalšího betlému pana Hamtáka známe osobně, mám od něho ve sbírce dvě panenky, které mi na přání vyřezal.



Manžel obdivoval hlavně drobné figurky a za chvíli mohl vidět autora při práci. Měli jsme štěstí, pan Hamták na výstavě byl a vyřezával. Nemohla jsem odolat a přivezla jsem si od něho malého anděla.


Jsou tu vystaveny i malé betlémy z různých materiálů.




Papírový betlém.


Tento betlém vytvořili na Dřevořezání v r.2009 betlémáři z Rakouska z Hollabrunnu.

Dřevořezání je řezbářský festival, který se od roku 2002 koná vždy 5. a 6.července na náměstí T.G.Masaryka v Třešti. Stalo se tradicí, že každý řezbář, který se zúčastní, tady vždy zanechá alespoň jednu figurku do společného betléma. Tak vzniká unikátní betlém.


Betlém už dosáhl úctyhodných rozměrů, je nainstalován na třech stranách místnosti.






Byla jsem zabraná do focení jednotlivých částí betléma, když se ozval smích mého muže. Lehce jsem se vyděsila, co se mu přihodilo. A víte, co ho pobavilo?


Krtek, který je mechanický a vždy po chvíli se schová do krtince a pak zase vykoukne.Mrkající



Betlém je opravdu rozsáhlý, jsou v něm postavy známých osobností, politiků a najdete tu i domy a kostely z různých měst naší země.
Ještě jeden pohled do dvora.


Na další betlém jsme se šli podívat do kostela sv.Kateřiny Sienské.




Někdo daroval kostelu betlém vyrobený z perníku. Musím říct, že krásně voněl.

Součástí této betlémářské tradice je každoročně možnost navštívit domácnosti, kde je možné prohlédnout si betlémy přímo u místních řezbářů. Této možnosti jsme letos nevyužili, šli jsme navštívit švagrovou, mají v Třešti chalupu. Dali jsme si čaj a cukroví, pomazlila jsem se s jejich pejskem Žolíkem, je to teriér, který je moc hodný a přítulný.
Cestou domů jsme se na otočku stavili v nedalekých Jezdovicích. Nevěděli jsme, že se v Jezdovicích kdysi těžilo stříbro. Na hrázi rybníka stojí dřevěná socha havíře. Její autor, pan Stejskal, zachránil starý dub na hrázi, který byl zničený a hrozilo mu, že bude spálen. Od stejného autora je i socha pana Tau v Třešti.




Už jsme skoro doma.


Kromě andílka, jsem si ještě koupila do sbírky další zvoneček a manžel turistickou známku, má jich už pěknou řádku.

Doufám, že se vám výstava betlémů bude líbit stejně jako nám a přeji krásné dny.