čtvrtek 6. srpna 2015

Holky z porcelánu

Dnes vám chci představit další skupinu panenek z mé sbírky. Už jste asi uhodli, že půjde o porcelánové panenky.

Panenky z porcelánu se vyrábí už dlouho a byl to jeden z materiálů, z kterého se panenky začaly vyrábět. Proto nemohou v mé sbírce chybět. Dnes vám ukážu ty malé.



Tyhle maličké se občas objevují na Aukru. Mají pohyblivé pouze ručičky a já jim uháčkovala šaty.




Tuhle fešandu mám také z Aukra a musím prozradit, že dlouho čekala na šaty. Pořád mě nenapadalo, jak ji obléci. Nedávno jsem si objednala různé barvičky příze Tulip, je lesklá a šaty z ní vypadají moc dobře a hned jsem věděla, jaké šatečky panence vytvořím. Hodí se jí k botičkám i k mašli ve vlasech. U této panenky jsme se s manželem nemohli shodnout, zda jde o repliku staré panenky nebo je to originál. Co myslíte vy?


U této panenky její původ znám. Je to replika staré porcelánové panenky a tyto repliky dělá paní Anna Šlesinger.http:// . Na tomto odkazu si o paní Šlesingr můžete přečíst.http://www.lanskrounsko.cz/pl/reportaz/2732-vernisaz-vystavy-anna-slesinger-panenky. Panenky také tvoří a dělá i repliky starých panenek. Už se mi nepodařilo najít její stránky a ani nevím, jestli se letos nekoná výstava jejích panenek. Já jsem před pár roky navštívila její výstavu v Jindřichově Hradci a odtud je moje panenka.


Má i dobové spoďárky.


Ještě jednou spolu.



Tyhle malé porcelánky mají pohyblivé ruce i nohy.


Tenhle mrňousek je nejmenší porcelánová panenka, kterou mám. Měří 4,5 cm.


Tady je pro porovnání s těmi většími.



Panenka do domečku, je z obchodu s miniaturami pro sběratele panenek.


Z porcelánu má hlavičku, ruce k předloktí a nohy ke kolínkům, jinak je tělíčko z drátu a panenka se dá různě polohovat.


Torzo panenky zakoupené na Fleru. Moc by mě zajímalo, kdo panenky vyráběl a k jakému účelu, jestli to třeba také nebyly panenky do domečku. Má naznačené i dírky na ruce.


Na zádech je číslo.


Než se podíváte pod další obrázek, zkuste si tipnout k jakému účelu panenka slouží.


Kdo si řekl, že je to zvoneček, hádal správně.


Tuhle krásku z porcelánu jsem dostala od své bývalé kolegyně a moc pro mě znamená. Ona byla jedna z prvních, které jsem o svém koníčku řekla. Donesla mi tuhle krásku. Moc ráda na ni vzpomínám, ona si už užívá zasloužený důchod. Díky Evko.
Porcelánové panenky mám ráda pro jejich křehkou krásu.