úterý 12. ledna 2021

Ruské panenky aneb od matrjošky k panenkám BJD

Mnozí z vás nechodí na můj blog dlouho a snad se vám budou líbit některé zajímavosti o panenkách. Jak třeba takové panenky vznikly.
Dnes vám představím ruské panenky, které mám ve své sbírce.

Začnu matrjoškami - při vyslovení tohoto názvu se každé z vás určitě vybaví dřevěná sada panenek, která je složená od nejmenší figurky (ta není rozkládací) k té největší. Znáte historii vzniku této ruské panenky? Ne? Já se pokusím ji trochu přiblížit. (Zdroj opět Wikipedie).
Matrjoška je určitě nejznámější ruskou panenkou. Je to tradiční soustružená dutá panenka, která se skládá od nejmenší panenky k té největší. První matrjoška byla vyrobena v 90.letech 19.století. Jejím předobrazem prý byla figurka plešatého budhistického mnicha, zvaná fukurama. Ta byla rozložitelná a ta měla v sobě další figurky mnicha z mladších let. Nápadu se ujala ruská kupecká rodina a začala vyrábět panenku matrjošku. Název je zdrobnělinou ruského jména Matrjona, jehož základem je latinské mater - matka. Panenka se stala symbolem mateřství a plodnosti. Matrjošky se stále vyrábí a v současné době jsou žádaným turistickým artiklem. Mají tváře politiků, sportovců, ruských i amerických prezidentů.


To je moje matrjoška, nevím jestli ta největší patří k celé sadě, protože je trochu jinak malovaná, ale takto jsem ji koupila. S ní je na fotografii ruská plechová panenka na klíček a měla by jezdit, má zezdola kolečka. Klíček bohužel nemám a tak nevím, jestli je panenka funkční.


Dalšími panenkami z bývalého Sovětského svazu jsou plastové panenky. Určitě je také znáte, v současnosti se hodně objevují na Aukru.


U těch krajních panenek si nejsem jistá, že jsou ruské. Na zádech nemají značení. Pokud budete někdo znát původ těch dvou panenek, budu moc ráda, když se mi ho napíšete. 
Později jsem zjistila, že to jsou estonské panenky Salvo.


Tyto dvě panenky bohužel nejsou moje, ale jedna v oranžových šatech je u manželových rodičů a tak třeba časem budu mít i tuto porcelánovou panenku. Panenka je zavěšena a houpe se.


Zde je vidět z čeho se skládá.


Na internetu jsem našla fotografii dalších panenek z Ruska. My jsme ji doma také měli a říkali jsme jí cinkáček, panenka se kývá do stran a přitom cinká. V Jihlavě dokonce býval obchod tzv. Ruská kniha, kde kromě knih tyto panenky a jiné hračky ze Sovětského svazu prodávaly. Ta moje se mi bohužel nedochovala.

V současné době je v Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu mnoho šikovných tvůrců panenek, ať jsou to panenky textilní - šité,pletené, háčkované a dále plstěné panenky. Zde bych vás chtěla upozornit na úžasné panenky http://teplenkaya.livejournal.com/, jsou to něžné plstěné panenky Iriny Andreevy. Určitě se podívejte, stojí to za to.

Další autorkou nádherných panenek je Marina Bychkova. Pochází ze Sibiře, kde žila do svých 14 let. Potom se její rodina přestěhovala do Kanady. Marina o sobě píše na Facebooku proč začala panenky tvořit. Prvním impulzem bylo zklamání z průměrnosti a nenápaditosti průmyslově vyráběných panenek. Marina začala vyrábět panenky, nejprve z papíru, pak začala panenky šít. Papírové kloubové panenky dokonce prodávala ve škole spolužákům. Pro kariéru výtvarnice panenek se rozhodla až při studiu umění a designu. Je autorkou nádherných porcelánových panenek BJD, které sama i obléká. Jsou to krásné a křehké, řekla bych snové, panenky. Zde je odkaz na její stránky http://www.enchanteddoll.com/. Někdo její panenky určitě znáte a dáte mi za pravdu, že stojí za to je vidět.
Tvůrců panenek z bývalého Sovětského svazu je mnoho, chtěla jsem představit alespoň tyto dvě autorky.
Přeji vám krásný zbytek neděle.