středa 4. března 2015

Panenky ARI

Dnešní povídání nebude moc dlouhé. Moje pátrání po historii výroby panenek ARI bylo dlouhé a moc informací jsem nezískala.

Panenky ARI určitě všichni znáte. Gumové panenky různých velikostí, které se u nás dodnes hodně objevují třeba na MMB nebo aukru a i jinde. Něco informací jsem zjistila. Panenky jsou značeny na zádech trojúhelníkem, ve kterém jsou tři velká písmena ARI. Co znamenají? Znamenají jméno August Riedeler. V roce 1864 založil Christian Riedeler porcelánku. Od něho ji v roce 1872 převzal jeho syn August Riedeler a založil firmu, ve které se kromě jiného vyráběly i porcelánové panenky a hlavy. V roce 1930 se zde vyráběly i celuloidové panenky. V dobách bývalé NDR zde byly vyráběny gumové panenky, ale i gumové figurky indiánů a kovbojů.


To jsem nevěděla, že firma vyráběla i tyto figurky, zase jsem o něco chytřejší.


Další indián.



Na ukázku i figurky kovbojů.


Tak toto je celá skupinka mých panenek ARI. Další dvě do ní brzy přibudou.



Tato je zatím poslední panenkou od ARI, je ještě nevybalená.


Malinké panenky byly určeny do domečků pro panenky.


Tato blonďatá panenka patřila mojí švagrové. Křesílka určitě mnohé znáte. Byla to souprava dvě křesla, lavice a stůl. Já mám bohužel jen ta křesílka.
Pár dalších informací si můžete přečíst na blogu sběratelky panenek, Ivany Filipové http://barbie-ivanafilipova.ic.cz/panari.htm.
Za případné nepřesnosti se omlouvám.

Veronika

Dobrý den, dnešní příspěvek vkládám moc ráda. Říkáte si, že mám asi nový přírůstek do sbírky. O přírůstek jde, ale přírůstek do naší rodiny. S hrdostí oznamuji, že se v pátek 27.2.2015 narodila naše vnučka Veronika. Verunka si s příchodem na svět trošku pospíšila. Vážila 2,70 kg, kolik měří nevím, protože v Havl. Brodě dětičky po narození hned neměří. Snad se na mě rodiče nebudou zlobit, že vám ji ukážu. Nedá mi to, abych se nepochlubila.


Verunko, vítáme tě a přejeme ti do života hlavně zdraví a aby tě starší bráška nezlobil. Je moc krásná, viďte?