sobota 3. dubna 2021

Jechovec

Jechovec je přírodní rezervace, která se nachází asi 1,5 km od obce Stará Říše. V lesním podrostu zde každoročně vykvétají stovky a tisíce bledulí.  Letos jsme se po třech letech na ně opět jeli podívat. Jechovec se naštěstí nachází v okrese Jihlava.

Auto jsme zaparkovali u fotbalového hřiště. 


Stejný obraz jako v ostatních lesích na Vysočině. I tady probíhá těžba dřeva napadeného kůrovcem. Byli jsme zvědavi, jak to ovlivnilo lokalitu s bledulemi. 




Tentokrát jsem vzala na výlet panenku a volba padla na Emilku.














Les, který obklopoval místo s bledulemi, je vykácený. Doufám, že to do budoucna výskyt této krásné jarní kytičky nijak neovlivní. 



V jednom místě společně s bledulemi kvetly drobné, žluté kytičky. Doma nám chytré knihy a Google napověděly, že jde o mokrýš střídavolistý. 

Na pána s batůžkem nesmím zapomenout. 😉





Tahle bouda či spíše její zbytky tu byly i před třemi roky, kdy jsme tu byli naposled. 



Stará Říše.

Pokud byste chtěli vědět, jak to v rezervaci vypadalo před třemi roky, můžete se podívat tady:https://ruzena57.blogspot.com/2018/04/jaro-je-tady-aneb-vylet-za-bledulemi.html.

Užívali jsme si s mužem čerstvý vzduch, slunce. Bledule krásně voněly, vonělo i dřevo. U cesty to na kvetoucí jívě jen bzučelo. Včelky pilně pracovaly. Proto se nám vůbec nechtělo domů a jeli jsme se ještě podívat do Nové Říše. O tom v příštím příspěvku.