středa 17. června 2020

Město skla

První zmínky o sklářské výrobě v oblasti Světlé nad Sázavou se datují do konce 16.století. Historie moderního sklářství se začala psát v roce 1967, kdy začal výstavba nové sklárny. Výroba trvala do roku 2008, kdy byla kvůli špatné finanční situaci zastavena. Obnovena byla v říjnu následujícího roku pod značkou Cristalite Bohemia.
Hlavním tématem cestovního ruchu na Vysočině pro tento rok se stalo sklářství. Zámek ve Světlé nad Sázavou se do projektu zapojil celodenní akcí, která se konala v sobotu 13.6.2020. V 10 hodin se na nádvoří konal křest skleněné instalace Pocta sklářům, v 10:30 byla vernisáž výstavy Sklo mluví skrz staletí. Od 12 hodin byla zpřístupněna pro veřejnost. Výstava skla byla i cílem sobotního výletu.
Po příjezdu do Světlé jsme zjistili, že se na náměstí nedá zaparkovat. Konal se zde sraz majitelů mopedů Stadion a Jawa. Víc informací o této akci se mi nepodařilo zjistit. Zaparkovali jsme kousek od náměstí a na zámek se vydali pěšky.





Jawa, manžel ji má na chalupě v modré barvě. 



Zámek ve Světlé. O historii zámku si můžete přečíst zde: https://zameksvetla.cz/historie-majitelu/.
Nyní má zámek soukromého majitele.



V průjezdu, kterým se šlo na nádvoří, trpělivě  čekal na svého páníčka malý pejsek. 


Zatímco jsem fotila pejska, objevil muž v průjezdu prosklené dveře, kde se za záclonou ukrývá pro mne malý ráj - expozice panenek. O té jsme nevěděli a samozřejmě jsem si její prohlídku nenechala ujít. 

Na nádvoří bylo spoustu stánků s výrobky ze skla a také sklářská expozice.










Stánky byly obstoupené lidmi a nedalo se moc fotit. Malá ukázka nabízeného zboží. Paní jsem se zeptala, jestli jí focení nevadí. Půjdeme na výstavu do zámku.


Velké zrcadlo mi nedalo a musela jsem to zmáčknout. 



Fotila jsem manželovým foťákem, protože u mého se mi vybila baterka a tak byly některé fotky špatně zaostřené. Tuhle jsem nechala, neostrá silueta se mi docela líbí.











Pro dnešek se s vámi loučíme oba.