čtvrtek 29. července 2021

Zase ta Jihlava

 V úterý dopoledne jsem musela jít do města nechat si vyměnit baterii v telefonu. Pán v prodejně mi řekl, že to bude za hodinu hotové a tak jsem se šla projít po městě. A něco jsem pro vás nafotila.


Krásná hortenzie za plotem si říkala o fotku. 


Dům mého dětství. Třídílné okno nalevo a řada malých okýnek patřily našemu bytu. Ta malá okénka nejsou moc vidět přes živý plot. 


Park u zimního stadionu.



Brána Matky Boží. Kousek od ní na levé straně je cukrárna U Brány, kde mají výborné zákusky, hlavně můj oblíbený Jovo dort.  

Konečně před kostelem Nanebevzetí Panny Marie nestálo žádné auto a já ho mohla vyfotit. Moc se mi to nepovedlo, vypadá jak šikmá věž v Pise. 

Bylo otevřeno a tak se můžeme podívat dovnitř.







V této boční části kostela bývá o vánočních svátcích postaven krásný Betlém.



Maruško, teď pokaždé, když vejdu do kostela myslím na to, abych pro Tebe vyfotila varhany. 








Byla jsem v kostele sama, ticho bylo téměř posvátné. A na koho jsem v těch místech vzpomínala? Na moji milovanou babičku Marii se kterou jsem jako malá do kostela chodila. Pak jsem se vydala ulicemi, kde byl stín, k dalšímu kostelu.





Prior, někomu se líbí, ale většina těch, kteří pamatují soubor starých domů Krecl, to vidí jinak. Po opravě domů jsme tu mohli mít takový Špalíček jako má Cheb. Škoda, že se tehdejší rozhodnutí mocipánů nepodařilo zvrátit. 


Našla jsem starou fotografii kde je ještě Krecl. 


Stánky s rychlým občerstvením jsou na jihlavském náměstí už roky. V příštím roce plánuje vedení města revitalizaci náměstí a dřevěné stánky by měly být zbořeny. Někteří občané s tím nesouhlasí a sepsali petici za zachování stánků na náměstí. 


Kašna Amfitrité, pozdně barokní kamenná kašna. 






Nejužší ulička v Jihlavě byla roky nepřístupná. V roce  2017 v ní vedení města zřídilo galerii s názvem Nonstrop. Šla jsem těmito místy poprvé a ne všechno, co jsem viděla, se mi líbilo. Vám ukážu to hezké. 




Brankou na druhém konci uličky projdeme do Lazebnické ulice a uvidíme kostel sv. Jakuba Většího. 


Do něj se podíváme příště.