sobota 13. listopadu 2021

Červená Lhota

 Minulou neděli mě manžel překvapil otázkou, jestli s ním pojedu na Červenou Lhotu. Bylo před obědem a tak jsem se divila, kam že se to chce vydat. Sobotní výlet se mi moc líbil a tak jsem kývla. Věděla jsem, že to nebude Červená Lhota, kde je známý krásný červený zámek. Natolik muže znám a tak jsem tušila, že to má nějaký háček. Našel totiž na mapě kousek od Třebíče obec s názvem Červená  Lhota a podle mapy tam měl být kostel a zámek. Po obědě jsme vyjeli.


Proti sobotě, kdy bylo krásně slunečno, se ochladilo a po nebi se honily mraky. 




Červená Lhota leží v údolí Leštinského potoka asi 9 km od Třebíče. Přívlastek Červená vznikl podle červené výmalby uvnitř kostela. Počátky obce souvisí s působením nedalekého třebíčského kláštera. První písemné zmínky o obci jsou z roku 1400. Více o historii obce najdete zde: Červená Lhota.


Kostel sv. Vavřince. Jádro stavby bylo postaveno ve 13.století v románském slohu. Následně bylo zřejmě prodlouženo gotickou a renesanční přístavbou. 














Dočetla jsem se, že kdysi tu nějaký zámeček byl, ale manžel chtěl jet dál a tak jsem si alespoň nafotila kostel ze všech stran. A vím, že Červená Lhota je i na Vysočině. Další zastávkou na trase byly Přibyslavice. Tam vás zavedu příště.