neděle 26. září 2021

Zámeckým parkem

Dnes se projdeme zámeckým parkem jak jsem vám posledně slíbila. Jeho počátky se datují na přelom 16. a 17. století, ovšem tehdy nedosahoval takové rozlohy jako je ta dnešní. Současný park je anglický, krajinářský a vznikl až na přelomu 18. a  19.století. Za Liechtensteinů zde byl postaven klasicistní skleník,  v němž působil v roce 1845  cestovatel a sběratel rostlin Benedikt Rozel. V současné době jsou nejstaršími stromy v parku lípy. 


Na zámku už probíhají druhým rokem opravy. Práce se dějí za částečného provozu a s návštěvníky jsou na každém kroku průvodci a je zpřístupněn pouze jeden okruh. Jak jsem se dočetla, jedná se o největší rekonstrukci zámku za posledních 200 let. Zámecký park je veřejnosti přístupný a tak se pojďte podívat. 



Kachny tady mají ráj. 





Z parku se otevírají krásné výhledy. 

Skleník je opravdu nádherný. Půjdeme k němu blíž.
















Manžel uviděla na jedné z cestiček dvě sojky. Zůstali jsme stát a já fotila. Měla jsem jen malý kompakt a víc mi přiblížit nešly. Tak jsem se opatrně krůček po krůčku posunovala k nim. Asi jsou na lidi zvyklé, protože hned neuletěly. 



Zachariášova lípa - památný strom. Údajně ji zde vysadil při narození syna někdejší majitel panství  Zachariáš z Hradce. 




Mohutný kmen stromu je poznamenán věky. Je obdivuhodné jakou mají lípy vůli k životu. 



Další krásný výhled, tentokrát na Ulický rybník. 


Zatímco jsme obdivovali krásy parku, měly kachny na břehu rybníka polední siestu. 



Zámek, zámecký park a rybník, to vše mi připomnělo pohádku Šíleně smutná princezna a vytanula mi slova písně.....znám jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva...... Samozřejmě vím, že se pohádka natáčela jinde, ale chvíli jsem si připadala jako v té zahradě z pohádky. 






Před lety se na tomto místě manžel také fotil, ale tenkrát nebyl sám, byli s ním jeho spolužáci z učňovky. 








Prošli jsme parkem a došli na náměstí Zachariáše z Hradce. Ovšem to si necháme do dalšího článku, ukážu vám i kde jsme byli na obědě.