pondělí 31. srpna 2020

Muzeum strašidel

Dnes se podíváme do Muzea strašidel, které je na Masarykově náměstí v Pelhřimově.
Náměstí je malebné a pro ty, kteří ho neznají, pár fotek.








Samotné Muzeum strašidel je umístěné v podzemí a fotky za moc nestojí.

 Meluzína 
 Hejkal 
 Polednice
 Klekánice
 Kostlivec

 Verunka se v muzeu docela bála, ale vidina, že když to zvládne, tak dostane házecí talíř /frisbee) zvítězila a nakonec trasu prošla. V pokladně jsme dostali brožurku Encyklopedie strašidel Pelhřimovska, ve které je barvitě popsané jak strašidlo vypadá, kde se vyskytuje a jestli je hodné nebo zlé. Venda si ji četl už cestou z muzea a pokračoval v autě. Celou cestu domů mlčel a když jsem se ho prala, co se stalo, tak se přiznal, že se bojí. Musela jsem mu několikrát vysvětlovat, že to jsou vymyšlené bytosti. Verunka to korunovala slovy: "Ještě, že neumím číst". Na strašidla brzy zapomněla.



 

 I tentokrát jsme měli štěstí, v místnosti, kde je pokladna a ve vedlejší místnosti jsou vystavené krásné obrazy malované pastelkami. Jejich autorkou je Marie Brožová, která v roce 2004 zahájila projekt Obhajoba pastelky jako výtvarného média. Dokazuje v něm, že pastelky nejsou jen pro děti, ale jsou rovnocenné jiným výtvarným technikám. Od roku 2009 je v Praze otevřena http://www.pastelky.cz/autorska-galerie-pastelka.


 







Je zde možné zakoupit i autorské tisky. Na několika obrázcích se objevila k radosti naší vnučky kočka a tak jsem jí nakonec koupila pohlednici se dvěma kočičkami, které jsou na obrázku vlevo.

 


 


Poslední obrázek je takové malé připomenutí, že se blíží podzim a doba pouštění draků.
Mějte krásné dny.