sobota 2. ledna 2021

Jak to začalo

Nedávno nám zmizely ze starého blogu fotografie. Také jsem z toho byla smutná a znovu jsem oslovila Petru, která mi už v létě poslala stažené fotky ze starého blogu. Bohužel ve W7 mi nešly otevřít. Ona byla tak hodná a poslala mi je v jiném formátu a já si postupně budu moct vkládat zpět fotografie do článků. Úplně první přišel na řadu článek o tom, jak jsem se dostala ke sbírání panenek. Je začátek roku a tak ráda připomenu i začátek mé cesty s panenkami. A snad zaujme i vás.

Jak začalo moje sbírání panenek? Zcela náhodou. Před šesti lety jsem hledala na Internetu nějaké vzory na velikonoční háčkovaná vajíčka a náhodou jsem narazila na stránky o panenkách a o tvoření na ně. Potom jsem si koupila v akci první panenku typu Barbie a zkusila jsem jí něco uplést. Zároveň jsem jsem poznávala krásné Tonnerky, BJD a další. Začala jsem se zajímat o historii vzniku panenek a jejich výroby. Takže postupem času jsem do své sbírky zařadila panenky z porcelánu, dřevěné, textilní, gumové panenky našeho mládí a mám i kovovou panenku. Nemám vyhraněný typ panenek, které bych sbírala. Protože mám moc ráda ruční práce, tak jsem zkusila i panenky vyrábět a především jsou to panenky háčkované a pletené. Představím vám první panenky, ta úplně první je z Lidlu a ta druhá od Vietnamců.



Upletla jsem jim první šaty a tak to začalo.

26 komentářů:

  1. Ke sbírání panenek jsi přišla opravdu zajímavou cestou. Přes velikonoční vajíčka je to cesta trochu klikatá, ale našla jsi svého koníčka, a to je super. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to náhoda. Přiznám se, že do té doby mě nenapadlo, že bych mohla sbírat panenky. Dnes mohu říct, že jsem za tu náhodu ráda. Nebýt panenek, nepsala bych blog a nefotila bych. A také bych nepoznala blogy na které se ráda vracím.

      Vymazat
  2. To je hezký příběh. Líbí se mi, jak jsi je pěkně oblékla. Ale líbí se mi i fotografie panenek v přírodě, které děláš. Hodně radosti s panenkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda fotím panenky v přírodě. Doma na to nemám vhodné místo.

      Vymazat
  3. Růženko, myslela jsem, že to je daleko starší záliba!
    Máš můj obdiv, oplétat tak titěrné modelky je peklo!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, panenky jsem začala sbírat v roce 2008 a blog jsem začala psát v roce 2014. Pletu a háčkuji i na menší panenky, ale je to čím dál víc náročné na oči.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  4. U mě to probíhalo podobně, jen o pár let dřív. Natrefila jsem na blog s háčkovanými oblečky pro Barbínky a byla jsem chycená. Koupila si první panenku, pak druhou... Zjistila, že si šatičky nemůžou půjčovat, objevila další blogy, začala pronikat do historie panenek... A už jsem se v tom vezla naplno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsi na tom téměř stejně. Já jsem byla unesena tím, co je různých typů panenek a stále objevuji nové a nové.

      Vymazat
  5. To je moc hezká záliba a určitě Ti to teď obohacuje život.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to nejen o tom mít různé panenky, ale i tom, co doprovází jejich výrobu, zajímavé příběhy. Některé panenky vznikly podle knižních příběhů. A pak je to radost, když máš takovou panenku ve sbírce.

      Vymazat
  6. Každá sbírka začíná nenápadně a najednou je z prvních pokusů vášeň. Oceňuji, že panenky nejen sbíráš, ale Zajímáš se o historii, o výrobu, jsi v kontaktu s mnoha sběrateli a výrobci. Moc se mi líbila ta akce s putovní panenkou, která přijela na návštěvu. A že tvoje panenky jezdí s vámi na výlety, nají svůj pokojíček, to je naprosto úžasné. Já ani nevím, kdy mne hcytlo focení fvarhan, ale zjiostila jsem, že při tom zažiju mnohá dobrodružství, protože dostat se do kostela, abych je viděla, není vždy možné. A když už se mi podaří některé vyfotit, snažím se také dovědět něco o jejich historii. Také jsem doplňovala na grafice obrázky místo zmizelých, ale tam jsem měla 900 článků s několika obrázky a tak jsem to probrala a ty starší a okoukané věci dala pryč. Prostě čistka.....Fotografický blog píšu znova, tam bych stejně musela opravovat kromě fotek i odkazy. Proto každý den nový příspěvek. ale už se těším, až to ustane a bude normální provoz. :) Hezké dny a hodně radosti s těmi krásnými slečnami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za překlepy, píšu a nečtu.:)

      Vymazat
    2. Je to tak, většinou nám přivede náhoda do života něco, co se stane koníčkem a určitě to obohatí život.

      Vymazat
  7. Skvelý návrat k začiatkom. Už som aj zabudla ako si sa k bábikám dostala. Myslela som, že zbieraš dlhšie. Som rada, že vďaka bábikám a tomuto koníčku som Ťa mohla spoznať.😉🥰
    Aj mne sa páči, že okrem zbierania bábik sa zaujímaš i o ich históriu a pod.
    Ja som sa tiež divnou cestou dostala k samotnému zbieraniu. Hľadala som pre účely svojej meninovej oslavy návod na vytvorenie piňaty (tú som však nevyrobila), ale nakoniec som objavila strihy na bábiky na stránkach u Eriky a pod., kde som zistila, že i dospelí zbierajú bábiky a "hrajú" sa s nimi.🙂 A keďže som našťastie stále mala celú moju zbierku bábik z detstva, začala som objavovať zberateľské Barbie a pod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stránky Eriky byly také jedny z prvních, které jsem objevila. Mně bohužel z dětství nezůstala ani jedna panenka, zůstaly jen vzpomínky na ně.

      Vymazat
  8. Růži, víš, že obdivuji tvoji zálibu a sbírku. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Znám pár lidí, kteří panenkám taky propadli. Je fajn mít takový koníček :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky internetu jsem poznala, že je u nás hodně sběratelů i sběratelek panenek. Ano, i muži sbírají panenky. Je to moc hezký koníček.

      Vymazat
  10. Jsou to moc pěkné panenky. Hezké dny Ti přeji

    OdpovědětVymazat
  11. Říká se, že lidé, kteří mají záliby, mají pestřejší život, veselejší a nečekají, až zahřmí.
    Já osobně se domnívám, že takový člověk má nejen hezčí a rozmanitější žití, ale je i spokojenější.
    Přeji tobě mnoho krásných chvil s tvými děvčaty, módní doplňky mají vymazlené a jsi tvůrčí, bystříš mozek a barvami oživuješ mnohdy fádní a šedivý běh života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, děkuji za Tvůj komentář. Také si myslím, že každý koníček obohacuje náš život.
      Tobě přeji krásné dny na zahradě, která budí můj obdiv.

      Vymazat
  12. Většinou člověk přišel k panenkám tak v dospělém věku tak, že nikdy nepřestal, nebo si chtěl splnit své dětské sny. Tvoje cesta byla jiná a rozhodně zajímavá, kam člověka dovede tvoření, že? Každopádně jsem ráda, že Ti panenky cestu zkřížily, přeci jen mají své kouzlo. A připadá mi, že v dospělém věku si je užívám mnohem víc než jako dítě... ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Veľmi zaujímavý príbeh tvojej cesty k bábikám :-) Som rada, že si sa k nim dostala a ja som Ťa mohla aspoň takto virtuálne spoznať :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Jsem moc ráda, že sbíráš. Vždycky se na Tvém blogu dozvím něco nového.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.