čtvrtek 18. června 2020

Dětské království

Jedním z prohlídkových okruhů na Zámku ve Světlé je expozice určená pro děti. Jsou zde vystaveny panenky ze sbírky paní Ladislavy Kruntorádové, dále starožitné panenky, medvídci a hračky od lidí, kteří podporují světelský zámek. Krásné modely hradů a zámků od Ivana Zadražila. Manžel kdysi papírové modely lepil a tak si tuto část velice užil. Dále tu najdeme sbírku autíček a také dioramata od Jana Podubeckého. Myslím, že kromě dětí si přijdou na své i dospělí.
Pojďme se podívat.




Obdivovala jsem nejen panenka, ale i skříňky ve kterých jsou vystaveny.



Která z nás by si jako malé děvčátko nepřála mít takový kočárek. 





Snad každé dítě má svého méďu. Já jich měla několik, starého, který měl zvláštní barvu, hrál tak trochu do zelena. K jedněm vánocům jsem dostala velkého hnědého medvěda, dodnes si pamatuji jak seděl na židličce u stromečku. Pak malého žlutého z ruské knihy a nakonec dva malé medvídky z plyše, které mi šila mamka, měli oči ze zelených korálků.










Jediným nábytkem pro panenky, který jsem měla,  byl ten z plastu, skládací. Já měla žlutý, dvě křesílka, stolek a pohovku. 


Tyto dvě panenky jsou hrací strojky. Paní průvodkyně nám je pustila, hrály krásnou melodii.



Možná tu některá poznáte tu vaši panenku z dětství. Já měla voňavou Zuzanku z gumy. A také matrjošku.




Krásná kuchyňka, která je mezi sběrateli panenek velmi žádaná.


Nádherná košatinka. Mezi sběrateli kočárků jsou košatinky velmi ceněné, jak ty velké pro děti, tak i malé pro panenky.







 




Oba nás potěšilo, že jsme tu našli model Brány Matky Boží z Jihlavy. 
Snad se vám návrat do dětství bude líbit a omluvíte tu spoustu fotek. 

16 komentářů:

  1. Tohle je pro skutečné fajnšmekry jako jsi ty.
    Věřím, že nemůžeš kolikrát oko zpustit z exponátu, jak tě blaží kolem srdéčka.
    Já mám poměrně veliký problém s těmi panenkami s porcelánovou tvářičkou, působí na mne velice morbidně, ale chápu, že jsou to drahé a milované předměty sběratelství.
    Krásné dny, Růženko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, porcelánové panenky mi ani nevadí. Spíš reborny, miminka, která vypadají jako děti. Spíš je oceňuji jako umělecké kousky, pokud jsou dobře udělané. Ale do sbírky bych je nechtěla. Každý sběratel má to své, co sbírá a obdivuje.
      Měj pěkné dny.

      Vymazat
  2. Růži, tak to si byla ve svém ráji, viď? Taky jsem měla gumovou panenku a výstava by se mi taky líbila. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, byla jsem za takové překvapení moc ráda. Když fotím, tak si to moc neužiju, až pak doma, když si fotky prohlížím.
      Pěkný den.

      Vymazat
  3. Pár panenek který jsem měla jsem tam zahlédla. Ale já neměla moc panenek protože mne nebavily. Měla jsem klasicky kočárek a pokojíček a vždycky to dopadlo tak, že jsem vyvezla kočárek, panenku a pokojíček na zahrádku, rozložila na trávníku a na celý odpoledne zmizela lítat s klukama.... co se týče papírových modelů, nějaké si lepil synátor, měl spousty těch autíček díky tomu že odebíral ABC. Tuším že jsem tam poznala Strahovský klášter, ale nejsem si úplně jistá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla panenky ráda a se spolužačkou jsme si s nimi hrály snad do 14 let. Pak nás začali zajímat živí panáčci.;-) Ovšem moc panenek jsme neměla, ale stačily.
      Dlouho jsme doma opatrovali model Staroměstské radnice, kterou lepil manžel. Myslím, že byl také z ABC. Syn zase lepil modely letadel. Rád by se tomu věnoval i teď, ale nezbývá mu na koníčky čas.

      Vymazat
    2. Tu radnici měl také, pak Karlštejn, čili klasika, naši mu koupili tři modely různých domů, hodně dlouho ho to bavilo, pak se vyklízel byt po mém otci a tam bylo spoustu modelů letadel hotových i neslepených, takže ho to chytlo a začal s modelařinou. Ještě je na půdě v krabici půlmetrový model nějakého raketoplánu a JumboJet. No a neslepená letadlová loď.

      Vymazat
  4. Tak to je nádhera :-) Mala som pár medveďov ako dieťa :-) A bábiky sú nádherné. A papierové modely <3 Mala som kedysi známeho, ktorý tiež staval z papiera nádherné stavby :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc pěkná expozice, každý si tam najde něco, co je mu blízké.

      Vymazat
  5. To je krása Růženko. Určitě jsi byla ve svém živlu. . Podobná výstava panenek a hraček byla před pár lety na zámku ve Šluknově. To by sis také přišla na své...Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem hlavně překvapena, že je na zámku i expozice panenek. Obdivovala jsem však nejen panenky, ale i modely a dioramata.

      Vymazat
  6. Tak tady sis to určitě užila. Podobnou výstavu panenek jsme viděli i na zámku v Dačicích, ale nevím, zda to byla stálá expozice. tam jsem se také dověděla, že si lidé dříve nechávali dělat i panenky v docela velké velikosti s přesnou podobou svých dcer, které šly do kláštera. Aby měly na ně památku. Je to zajímavé se takto pomocí hraček dostat do minulosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsme navštívili výstavu panenek v Jaroměřicích nad Rokytnou a tam byla panenka oblečená v rouchu jeptišky. A paní průvodkyně nám říkala stejnou informaci, pokud šla dcera z rodiny do kláštera, nechala si rodina vyrobit panenku, aby na ni měli památku.
      Historie panenek sahá až do počátků naší civilizace. Nejstarší dochovaná panenka, která sloužila jako hračka, pochází z Mezopotámie a je z alabastru.

      Vymazat
  7. Nádherná výstava, moje oko se potěšilo hlavně plyšovými medvědy, kočárky a pokojíčky pro panenky. Ten jsem nikdy neměla a záviděla těm holkám, které ho vlastnily. Košatinku pro panenky jsem měla téměř na dosah ruky, kolega z práce ji měl na půdě a prý mi ji nechá. Vložila se do toho jeho manželka a bylo po košatince, to mě mrzí moc ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  8. To je škoda, že jsi košatinku nezískala. Jsou moc pěkné.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.