pondělí 26. října 2020

Nedělní výlet

I nedělní odpoledne bylo u nás ve znamení výletu. Nejeli jsme daleko, asi 5 km od Jihlavy leží malá vesnička Plandry. Zastavili jsme na kraji obce a vydali se alejí památných lip ke kapli svatého Jana Nepomuckého. O její historii si můžete přečíst zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaple_svat%C3%A9ho_Jana_Nepomuck%C3%A9ho_(Plandry) 

Přiznám se, že jsem byla na Plandrech poprvé, byť jsou jen kousek od Jihlavy. Někdy to tak je, jezdíme na vzdálená místa a ta, která jsou jen kousek od nás, neznáme. Inspirací byla fotografie mého synovce, kterou uveřejnil na FB. Tak se pojďte podívat.


Z Jihlavy jsme vyjeli směrem na Větrný Jeníkov. A tady je odbočka na Plandry.



O historii obce si můžete přečíst i tady. Mapu bohužel poškodil nějaký vandal.


Soužití lípy a břečťanu.





Cesta ke kapli vede alejí lip malolistých a velkolistých. 


Kaple svatého Jana Nepomuckého. Její vznik je spojován se jménem Jana Blažeje Santiniho - Aichela. Ovšem její stavba započala až několik let po jeho smrti a jejím autorem je pravděpodobně tehdy ještě neznámý architekt D. Morazzi. 
















Další památkou na Plandrech byl zámek. https://cs.wikipedia.org/wiki/Plandry_(z%C3%A1mek). Zchátralý objekt byl v roce 1998 zbourán. 



Bývalá sýpka. Víc informací se mi nepodařilo zjistit. 


Naše cesta pokračovala k obci Ježená. Zaparkovali jsme na kraji vesnice a šli se projít. Tady znal cíl procházky muž, pro mně to bylo překvapení. 












 Tady mají svoji osadu trampové. Místo, které dříve bylo ukryté v lesích. 


Osada vznikla v místě bývalého lomu, kde se těžil kámen na výstavbu silnice vedoucí do Pelhřimova.





Chata má i kamerový systém, takže případný zloděj bude zachycen na kameře..


Pohled od srubu. 




Kéž by nám ta pohoda nedělního slunečního odpoledne dlouho vydržela.




Kousek od Jihlavy roste nové obchodní centrum. Já bych tam raději viděla pole, které tam dříve byla.

A nový kruhák. Za chvíli jsme doma. 

Takové bylo naše nedělní odpoledne. Snad jsme si trochu posílili imunitu a hlavně jsme se prošli. 

Přeji vám všem klidný nový týden. 

33 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Růženko udělali jste si moc hezký výlet. Hezké fotečky jsi pořídila. Koukám, že lesy na Vysočině také dostaly pořádně na frak. Tady se poslední dobou hodně vysazují lesy smíšené, hlavně bukové. Já jsem také chtěla jít ven, ale potřebovala jsem usušit prádlo venku a tak jsem zůstala doma. Navíc začal foukat docela čerstvý, studený vítr. My se teď nikam nedostaneme. Když není auto a musí se hromadnou dopravou, tak je to veliké riziko. Tak že nám zbývají procházky po okolí nebo sedět doma a koukat z okna na ptáčky na stromech. Děkuji Ti za hezkou a zajímavou podívanou a přeji Tvám oběma příjemné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji. Lesy na Vysočině jsou podle informací jedny z nejpostiženějších. Je to moc smutný pohled. Auto je výhoda, můžeme jet kousek za město a jít se projít. V sobotu jsme viděli na krajích lesů hodně aut, ještě se chodí i na houby. Vy zase máte výhodu, že máte blízko do přírody. MHD teď nejezdím. Dnes jdu na endokrinologii na kontrolu a manžel mě tam doveze.
      I vám přeji klidné a hlavě zdravé dny.

      Vymazat
  3. Krásné fotografie. Krásný den a procházka. Škoda těch stromů, ale s tím už člověk nic neudělá. Jen snad nasázet nové... Z té první části procházky na mě dýchl klid a harmonie. Krásné místo. Ale určitě zajímavé i to druhé, chata trampů. Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, že se Ti procházka líbila. Lesů je obrovská škoda, ale bohužel teď už s tím nic nenaděláme. Někde se už sází nové stromky, bude to trvat spoustu let než vyrostou.
      Alej starých lip a kaplička jsou krásným místem a já jsem moc ráda, že jsme se tam jeli podívat. I chata trampů, můj muž jezdíval na tramp, když jsme byli mladí a teď občas jezdí na setkání starých bardů.
      Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Růženko, taková místa s oblibou vyhledávám a navštěvuji.Jsi moc hodná, žes nám to zprostředkovala. Vandala bych s chutí nakopla, vlastní nohou.Krásné dny v přírodě ti přeji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji. Také taková místa ráda objevuji. A jsem ráda, že se můžu s vámi podělit.
      Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. No výborně. Opět krásný výlet.Jsem na tom stejně jako vy, blízké okolí moc neznám, ale musím cestovat pořád někam daleko. No vlastně jezdím na výlety podle toho, kam mě zaveze nějaká veřejná doprava. A spojení je čím dál horší. Na drobné výlety po okolí vždy s manželem jezdíme na jaře a a na podzim když je na zahrádce všechno hotovo. Letos je to ale úplně jinak A úplně blbě. 🍀😼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme letos také moc nevýletovali, manžel hodně času trávil na chalupě. A i situace kolem kovidu cestování nepřála.
      Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Růženko, udělali jste si krásný výlet a já díky tvým fotkám poznávám místa dosud nepoznaná. 👍👍 Ten vykácený les vypadá smutně. Podobně to vypadá cestou do mého rodiště, kde kvůli kůrovci vykáceli notný kus lesa. Na druhou stranu se otevřely zajímavé pohledy na část Jizerských hor a na Ještěd.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový smutný pohled je na hodně míst na Vysočině. Na druhou stranu se otevřely pohledy do krajiny.
      Měj klidné dny.

      Vymazat
  7. Růži, díky za další krásnou reportáž z výletu. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Na podzimní výlet jste si vybrala velmi půvabná místa!
    Ta fotka s bránou a zlatou alejí je úžasná!
    Růženko, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za pochvalu. Je to krásné místo, nádherné mohutné lípy, které určitě hodně pamatují. Jsem ráda, že se toto poutní místo uchovalo.
      I Tobě přeji pěkný den.

      Vymazat
  9. Krásný výlet, krásné prosluněné fotky. To je fakt úplně balzám na duši, kor když venku vidím to šedavo. Ta kaple i okolí je fakt krásná. A ta příroda, to srdce plesá :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Počasí v neděli bylo jako dělané na takový výlet do přírody. Hezky jsi nám vaše kroky nafotila.
    Dnes to vypadá taky na hezký den. Nebe je modré a na něm slunce. Podzimní barvy vyniknou.
    Měj se hezky a přeji klidné dny ve zdraví u vás!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. I nás je krásně, slunečno, ale zima.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  11. Niekedy je to tak, že to čo máme za rohom, ledva objavíme. Obe miesta sa mi páčili, kaplnka krásna, ale aj trampské mestečko. Dúfam, že ste mali krásnu nedeľu.

    OdpovědětVymazat
  12. vy jste toho tedy tolik navštívili. Tolik krásných a zajímavých míst a tolik zážitků. Jste schopni to všechno najednou vstřebat???

    OdpovědětVymazat
  13. To je krása! Moc se mi líbí to soužití lípy a břečťanu - super a uprostřed ta nádherná kaplička! Jen škoda, že už je nám toto a jiná krásná místa nejeou možné vidět. Už máme asi všehno jen ke koukání na fotkách. Ale vzpomínky nám růstanou, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, děkuji. Lípa ovinutá břečťanem mě zaujala. Kaplička je nádherná, netušila jsem, že takové místo je jen malý kousek od našeho města. Vzpomínky na výlety zůstávají a já vzpomínám ráda.

      Vymazat
  14. Hezké fotky, ale ten výlet byl pro dobré nohy. Tam u vás to neznám, ale v Jihlavě docela ano, tam jsem byla 2x vždy ubytována v hotelu, naposledy loni na dvě noci a město jsme si prošli, i katakomby. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, v katakombách jsem byla naposled jako holka a to už je hodně dávno.

      Vymazat
  15. Ruženko, to byl parádní výlet a počasí vám přálo jen co je pravda. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Museli jsme využít hezké počasí a vyrazit na výlet. A bylo to krásné.

      Vymazat
  16. Hezká místa, jen těch lesů je člověku líto. Snad vysázejí smíšený les a pomůže to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také je mi líto lesů, všude jsou hranice dříví. Doufám, že vysázejí smíšený les, aby v budoucnu k takovým kalamitám nedocházelo.

      Vymazat
  17. Kaplička v Plandrech je kouzelná. A zaujali mě ti dva neznámí svatí :)
    Ale ta spousta pokáceného dřeva - to je smutné....
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  18. Ti dva "svatí" se nám tam nějak připletli.;-)
    Pohled na lesy u nás je opravdu smutný.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.