sobota 27. února 2021

Moje město

Dnes jsem na FB ve skupině Jihlava - naše město, uviděla titulek Jihlava je krásná. A pod ním komentáře, které  s těmito slovy většinou nesouhlasily. Ano, i já vidím nepořádek, pohozené roušky na zemi, psí exkrementy. Vím, že je tu průmyslová část, například kouřící  komíny Kronospanu nejsou estetické, o životním prostředí ani nemluvím. Přesto je pro mně Jihlava krásné město. Žiji tu od narození, vidím proměny města, i když nejsou vždy k lepšímu. Viz Prior na náměstí, který nahradil historické domy zvané Krecl. Tehdy to bylo nešťastné rozhodnutí a necitelný zásah do historického středu města. Přes všechny negativa mám Jihlavu ráda. A co bych ukázala návštěvníkům? Ony krásné historické domy na náměstí, vzala bych je do katakomb nebo do ZOO. A pokud by bylo teplo, tak bychom se mohli jít vykoupat do Vodního ráje. Dá se vystoupat na věž kostela sv.Jakuba Většího, od loňského roku se tu konají komentované prohlídky (pokud to covidová situace dovolí) a je možné prohlédnout si opravené krovy. A z věže je krásný rozhled po kraji, stejně jako z Brány Matky Boží. Pokud se člověk umí dívat najde tu spoustu krásných míst. 

Dnes bych vám chtěla ukázat Jihlavu zase z jiné strany. Ve čtvrtek bylo krásně, tak jsme se šli po obědě projít. Nejdřív jsme došli rozsvítit na hřbitov světýlka a pak jsme se vydali směr Pístov. Je to vesnice, která leží asi 2,5 km od Jihlavy. 



U garáží si nějaký pán bez domova užíval teplo a sluníčko. K tomu mu vyhrával tranzistor. Nás ani nezaznamenal. 


Na zahrádkách jsou jarní práce v plném proudu, vrby jsou ostříhané. 


Žluté talovíny jsou první kytičky, které jsem letos viděla. 




Studánka u Skalky. 


Šli jsme po chodníku kolem garáží, chodník vede až do Pístova. 



Do Pístova jsme nakonec nedošli, za garážemi jsme odbočili a došli jsme na dlážděnou silnici, která kdysi patřila vojákům a jezdily po ní tanky. 





Kostel sv.Jakuba Většího.


Kostel sv.Ignáce z Loyoly. Červená věžička napravo je na střeše jihlavské radnice. 





Jihlavan as, vyrábí se zde letecká hydraulika. 


Starý vojenský bunkr. K němu jsme nedošli. Nějak mě to jarní počasí zmohlo a navíc se mi hůř dýchalo i když jsem předtím použila foukadlo. Šli jsme zpátky. 



Některé stromy už začínají pučet, tohle je jírovec maďal, aneb kaštan koňský. 




Příště se podíváme do vesničky Pohleď. 


33 komentářů:

  1. Růženko, děkuji za přiblížení Jihlavy prostřednictvím tvých fotografií. 👍👍
    Mnohokrát jsme projížděli a pak pokračovali na hranice do Rakouska, takže město znám jen z okének auta na hlavním tahu. V červnu 2019 jsme měli zaplacený pobyt na rozhraní Vysočiny a Jižní Moravy a protože jsme se obávali, že bude zasekaná dálnice, vyrazili jsme brzy. Zákony schválnosti fungují neomylně a my projeli dálnicí bez jediného zdržení a krátce po deváté byli v Jihlavě. Nakonec jsme se rozhodli pro návštěvu ZOO, kterou jsme znali jen z fotek. Vnučky byly kdysi na Vysočině na škole v přírodě a ZOO navštívily. Návštěva nás rozhodně nezklamala a moc se nám tam líbilo.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ZOO je moc pěkná, předloni jsme tam byli s vnoučaty, loni to bohužel nevyšlo.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Růženko, v Jihlavě jsem byla vícekrát, ale nejvíckrát v ZOO, kam manžel neomylně zajede autem. Posledně jsem ale s Janou šla do města a obešla hradby a můj manžel s mojí kamarádkou Marcelkou šli do ZOO, abychom se pak, později, před ZOO sešli a odjeli na Křemešník.To jsme dělali výlet- Pohled, Jihlava, Křemešník, Pelhřimov, Červená Řečice a Želiv...udělali jste si pořádný výšlap.
    Přes Jihlavu jsme jezdívali i na Znojemsko. Teď ovšem sedíme doma. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Křemešníku je moc hezky, také tam jezdíváme.
      Jiřinko, my jsme využili tento týden dny, kdy bylo hezky a užívali jsme si je. Teď také budeme doma, navíc mě začala bolet noha. Zítra budeme cestovat s Toulavkou, viď.

      Vymazat
  3. Růženko moc hezké fotografie. V každém městě je něco, co původní architekturu za minulého režimu jaksi pošramotilo, ale člověk si asi časem zvykne. V každém městě se najdou místa, kterými bychom se nechlubili, ale myslím, že víc je těch krásných. Stačí se kolem sebe rozhlédnout pořádně a to hezké si najít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, přesně tak. Všude se najde něco hezkého, u v malé vesnici.

      Vymazat
    2. Milá Růženko, z Tvých procházek jsem si Jihlavu oblíbila, i když jsem tam nikdy nebyla :)

      Vymazat
    3. To mě těší a moc Ti děkuji.

      Vymazat
  4. Procházka je to jediné, co mě drží nad vodou a ta tvá byla moc hezká. ☺ Tak jako u vás, tak je to ve většině měst, něco pěkného a něco, co by jsme odstrčili raději do kouta. ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Růži, já vlastně díky tobě Jihlavu poznávám přes tvé fotky. I když jsem tam několikrát byla, ale už je to tak dávno, že ani nevím, že to bylo. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky blogům v této době poznáváme místa, kde jsme dlouho nebyli nebo je vůbec neznáme.
      Měj pohodovou neděli.

      Vymazat
  6. Růženko, Jihlavu znám jen okolo náměstí a ZOO, které máme moc rádi. Tak se vždycky ráda kouknu na tvé fotky.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, náměstí a ZOO jsou nejznámější. Jsem ráda, že vám mohu ukázat i jinou Jihlavu.
      Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Ono každé město má něco do sebe a něco,co mu nesluší.
    Procházku jste si udělali pěknou. Však počasí se k tomu přímo nabízelo.
    Klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Museli jsme využít pěkné počasí a rozhodně jsme nebyli jediní.
      Měj hezkou neděli.

      Vymazat
  8. Každé město má svá pro a proti, třeba v tom našem je díky našim milým spoluobčanům strašný nepořádek. Byla jsem moc překvapená, když jsme byli na výletě v Olomouci a tam by se dalo ze země snad i jíst. Ovšem na Slovensko a hory neměl ani Olomouc, čistá panenská příroda, se kterou se ta naše nedá vůbec srovnávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to o lidech, když si lidé váží prostředí, ve kterém žijí a starají se o ně, je to vidět.

      Vymazat
  9. Jihlavu moc neznám, byla jsem tam jednou jedinkrát a už je to dlouho, ale na Tvých fotkách vidím krásné město. Jinak myslím, že v každém městě se najdou odstrašující zákoutí i zákoutí nádherná.

    OdpovědětVymazat
  10. Ty socialistické garáže jsou ostudou asi ve všech městech.
    Vidím, že jaro je tady - sněženky, kočičky.
    Všechna města a obce prodělaly kapitalistickou proměnu, někdy k lepšímu, někdy k horšímu. Rád bych se ještě podíval do svého rodného města, to prošlo obrovskými změnami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, moc bych vám přála, abyste se mohl do rodného města podívat.

      Vymazat
    2. Pokud jde o mně, velmi mne zaujala jihlavská zoo pro návštěvě před lety. Jezdí al jsem přes Jihlavu ke kamarádovi do Třešte...

      Vymazat
  11. Růženko, já jsem v Jihlavě nikdy nebyla, jen projížděla. Dnes jsem ani venku nebyla, pokračuju v reorganizaci své šicárny - uklízím, třídím, vyřazuju. Už to byla nutnost. Tak jsem se prošla alespoň s Tebou. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že teď budeme mít času na uklízení až, až.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  12. Každé město kde člověk žije je svým způsobem mu milé.V každém městě se najdou klady i slabiny,ale tak to je asi všude.V Jihlavě jsem nikdy nebyla,jen projížděla,tak se aspoň po něm projdu s Tvými fotkami....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jihlava není velké město a to mi vyhovuje. Neumím si představit, že bych bydlela třeba v Praze nebo jiném velkém městě.

      Vymazat
  13. A teda mne sa tá vaša Jihlava páči už na fotkách. Veľa zaujímavostí fotíte Ty aj Hanneton a ja sa veľmi na to teším. Odpadky, rúška, cigaretové ohorky a psie kako má asi každé mesto. Aj nejaká tá priemyselná zóna sa nájde, aj nejaká tá ohavnosť v strede historického centra. Ide skôr o to, na čo sa človek zameria, na to pekné alebo na to nepekné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikky, přesně tak a něco hezkého se dá vždy najít.

      Vymazat
  14. V jihlavské ZOO jsme byli, domy na náměstí i kašny jsme obdivovat mohli a líbila se mi za náměstím u hradeb ta odpočinková zóna s vodním prvkme. V prioru jsme se schovávali před deštěm, protože tím nás Jihlava přivítala. Jako dítě jsem v Jihlavě párkrát byla, protože tam bydlel taťkův bratranec. Byl letec a jako koníčka měl létání na větroních. I když nás tedy přivítala Jihlava deštěm, město se nám líbilo. Ono všude je něco, co bychom chtěli zlepšit, ale nejde vše najednou a tak mám pocit, že v dalších letech, nebude na nic, protože nás současná situace strašně zadlužila. I procházka po okolí s prvními jarními pozdravy v podobě sněženek, kočiček a talovímů je povzbuzující a příjemná. Ale na této procházce mi někdo chyběl. :) Źádné panence se nechtělo ven? Měj se hezky. Růženko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc mě těší, že se Ti Jihlava líbí. A slibuji, že zase nějakou panenku na procházku vezmu.
      Měj pěkné dny.

      Vymazat
  15. Já jsem v Jihlavě byla jednou a mě se líbila. Každopádně ráda ji z Tvých fotek poznávám blíž 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ráda svým blogovým přátelům ukazuji naše město

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.