středa 17. června 2020

Město skla

První zmínky o sklářské výrobě v oblasti Světlé nad Sázavou se datují do konce 16.století. Historie moderního sklářství se začala psát v roce 1967, kdy začal výstavba nové sklárny. Výroba trvala do roku 2008, kdy byla kvůli špatné finanční situaci zastavena. Obnovena byla v říjnu následujícího roku pod značkou Cristalite Bohemia.
Hlavním tématem cestovního ruchu na Vysočině pro tento rok se stalo sklářství. Zámek ve Světlé nad Sázavou se do projektu zapojil celodenní akcí, která se konala v sobotu 13.6.2020. V 10 hodin se na nádvoří konal křest skleněné instalace Pocta sklářům, v 10:30 byla vernisáž výstavy Sklo mluví skrz staletí. Od 12 hodin byla zpřístupněna pro veřejnost. Výstava skla byla i cílem sobotního výletu.
Po příjezdu do Světlé jsme zjistili, že se na náměstí nedá zaparkovat. Konal se zde sraz majitelů mopedů Stadion a Jawa. Víc informací o této akci se mi nepodařilo zjistit. Zaparkovali jsme kousek od náměstí a na zámek se vydali pěšky.





Jawa, manžel ji má na chalupě v modré barvě. 



Zámek ve Světlé. O historii zámku si můžete přečíst zde: https://zameksvetla.cz/historie-majitelu/.
Nyní má zámek soukromého majitele.



V průjezdu, kterým se šlo na nádvoří, trpělivě  čekal na svého páníčka malý pejsek. 


Zatímco jsem fotila pejska, objevil muž v průjezdu prosklené dveře, kde se za záclonou ukrývá pro mne malý ráj - expozice panenek. O té jsme nevěděli a samozřejmě jsem si její prohlídku nenechala ujít. 

Na nádvoří bylo spoustu stánků s výrobky ze skla a také sklářská expozice.










Stánky byly obstoupené lidmi a nedalo se moc fotit. Malá ukázka nabízeného zboží. Paní jsem se zeptala, jestli jí focení nevadí. Půjdeme na výstavu do zámku.


Velké zrcadlo mi nedalo a musela jsem to zmáčknout. 



Fotila jsem manželovým foťákem, protože u mého se mi vybila baterka a tak byly některé fotky špatně zaostřené. Tuhle jsem nechala, neostrá silueta se mi docela líbí.











Pro dnešek se s vámi loučíme oba. 





14 komentářů:

  1. Ve Světlé nad Sázavou jsme byli kdysi na exkurzi ve sklárnách, tehdy ještě pod jménem Kavalier. Měli jsme to na učňáku v rámci zbožíznalství. To se jezdilo do výrobních podniků. Takže jsme byli ve sklárnách, ve Skutči v Botaně, v Gala Prostějov, v Kohinorce v Budějovicích a Dačicích. Bylo to vždycky zajímavé ta výroba, normálně se tam nedostaneš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezdíváme do Smrčné nad Sázavou, kde je tábor, který patří Domu dětí a mládeže v Jihlavě. Mimo prázdniny je možné tábor využít i pro pobyt dospělých, jezdíme tam se známými z Polné a jeden z nich je sklář. Jednou jsme měli možnost podívat do soukromé sklárny ve Světlé, ale nevím, jestli ještě funguje.
      Tatínek naší snachy před lety pracoval ve sklárnách jako brusič.

      Vymazat
  2. Já bych si tam vybrala ty koule do zahrady na prvních fotkách z expozice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by vypadalo moc hezky. Ty koule se mi taky líbily.

      Vymazat
  3. To bylo krásy, co? Motorky mi nic neříkají, ale to sklo je super, ale fakt pro mne nejkrásnější byl ten nádherný ježeček. Toho fakt nemám ve své sbírce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, mně motorky taky nic neříkají, já Stadionům říkám prskolety.;-)
      Některé kousky na výstavě se mi líbily. Jen Tě zklamu, to není ježek, ale ryba.;-)

      Vymazat
  4. Růženko, tak to jste si užili.
    My jsme byli na tamním zámku loni v létě ( pamatuji si, že mi bylo po chemce špatně a nechtěli mne pustit na zdejší WC, až jsem je ,,narychlo,, uplatila ).Krásnou procházku zdejším parkem jsme dávala na blog.
    Chtěla jsem ti psát mail, že včera jsem někde slyšela, že muzeum panenek ze Zruče asi přestěhovali a údajně, jestli si to dobře pamatuji, budou výstavy na zámku ve Světlé n.S. , v Ledči a pak především v Čáslavi. Ukazovali tam panenek hodně.Ale jestli to bude na pořád, to nevím. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Procházku parkem jsme si nechali na jindy.
    Co se týká muzea panenek ve Zruči, tak někdo psal, že místnosti, kde jsou panenky vystavené, se opravují a panenky prý jsou po celém zámku. Podívám se na jejich stránky, jestli je tam nějaká informace.
    Měj se hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
  6. zámek je krásný a sklo miluju, takže bych si to tam užila stejně jako vy. U nás je sklářská škola a velká sklárna byla v Karolínce. naposledy jsem sklo mohla obdivovat v Novém Boru. Děkuji za pěknou pozvánku do krásného města.

    OdpovědětVymazat
  7. To jsem ráda, že jsem se Ti trefila do noty. V Jihlavě - Antonínově dolu také bývala známá sklárna. Bohužel výroba v roce 2007 skončila.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásny výlet :-) Tak ste mali tri výstavy v jednom :-)

    OdpovědětVymazat
  9. To máš pravdu. Byli jsme oba výletem moc spokojeni. Cestou zpátky jsme se zastavili v Kejžlicích na oběd. Naši známí tam mají chalupu, tak jsme se k nim zastavili na kus řeči.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.