sobota 22. srpna 2020

A to nebylo třináctého

Včera mi to připomínalo pátek třináctého. Vstala jsem brzy ráno, protože jsem měla v plánu povléct postele a uklidit než bude vedro. Dala jsem prádlo do pračky, další jsem namáčela do vany. Vedle mně bzučela pračka, napustila vodu a najednou cvak, displej potemněl. Zkoušela jsem ji znovu zapnout, nic. Manžel byl jako na potvoru na chalupě, tak jsem mu volala. Vyzkoušela jsem jističe, zkusila zapnout do zásuvky fén, zásuvka fungovala. Takže jsem volala do opravny. Paní v opravně mi řekla, že nám může někoho poslat nejdřív za 14 dnů. jsou dovolené. Když máte plnou pračku a vanu mokrého prádla, tak váš ta informace nepotěší. Ještě se ptala, co je za problém a když jsem jí popsala, co se stalo, tak mi oznámila, že odešel modul. No pak mi spočítala kolik by oprava stála, mezi 2 500 - 3000 Kč. Manžel přijel domů a dohodli jsme se, že koupíme novou pračku. Nejbližší prodejna od nás je Planeo, zajeli jsme tam. Musíme mít vrchem plněnou pračku, aby se nám vešla do koupelny. U těch už je menší výběr. Nakonec jsme se rozhodli, že dáme ještě jednu příležitost značce Whirpool, přiznám se, že rozhodovala i cena. Ovšem další zádrhel, pračku nám dovezou až příští týden, mají dovolené. A co s mokrým prádlem? Naštěstí je v bytě po manželových rodičích fungující pračka, tak jsme se po obědě sebrali, vzali kýble s prádlem a jeli prát. 
Bude to už čtvrtá automatická pračka. S láskou vzpomínám na první automatku, známou skokanku značky Tatramat. Když se poprvé dala do skákání, myslela jsem, že leknutím vypustím duši. Ovšem za ty dlouhé roky, co jsme ji měli, vyprala spoustu prádla a sloužila dobře. Známý nám na ní udělal generálku a ještě sloužila dalších pár let. 






Takové řešení naštěstí nenastalo.
Mějte krásnou sobotu, ať vám domácí spotřebiče spolehlivě fungují.

44 komentářů:

  1. To je tedy pech. A co přestěhovat pračku z bytu po rodičích k vám? Pokud je být stejně prázdný, tak tam pračka stejně je stárne bez užitku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou to tak, je, když se něco plánuje, tak nastane zádrhel.
      Byt bude mít synovec, takže pračku využije.

      Vymazat
  2. No takéto dni poznám, človek mieni... Dúfam, že vám nová pračka čoskoro dorazí a bude slúžiť dlhé roky. Na Tatramatku aj ja rada spomínam, mamina ma na nej učila prať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že zase pár let vydrží. Tatramatky až na to poskakování byly dobré pračky.

      Vymazat
  3. Přeju, ať máte u nové pračky štěstí na dobrý spolehlivý kousek.
    Také vzpomínáme na tatramatku. Často nám utíkala z koupelny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doudám, že nová pračka nebude poruchová. Člověk nikdy neví na jaký kousek zrovna narazí. Tatramatky byly tím cestováním známé. My vždycky měli malou koupelnu, tak daleko nedoskákala. ;-)

      Vymazat
  4. Problém vždycky vyvstane v tu nesprávnou chvíli. Hlavně, že bylo kde namočené prádlo vyprat. Tatramatka byla v té době zázrak, ze začátku to bylo celkem bez problémů, ale ke konci jsem při ždímání běžela do koupelny a sedla si na ní,aby z té koupelny nevypochodovala ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to namočené prádlo bych přinejhorším vyprala v malé ruční pračce, je to jen takový bubínek a musíš točit klikou. Na malé kousky prádla přinejhorším postačí. A ručníky bych vyvařila v hrnci jak jsem to kdysi dělávala. Už jsme si odvykly, jsme zvyklé na pohodlí automatické pračky. Dáme prádlo do pračky a můžeme dělat něco jiného.:-)
      My jsme měli pod Tatramatkou takový kříž, aby byla stabilnější. I tak si někdy poskočila.

      Vymazat
  5. To je jak naschvál, normální stav. Má přijet tchýně, luxuju zásadně ráno, neb mám doma čtyři zvířata a dvě děti, zdechne vysavač. Potřebuju nutné vyprat povlečení, protože přijede návštěva a zdechne pračka... Tak snad vám tu novou přiveze brzy a budete v ní dlouho a spokojeně prát 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi se stávalo, že když manžel někam odjel, tak se něco rozbilo. Doufám, že s pračkou jsem si to vybrala.

      Vymazat
  6. Také jsme si nedávno byli nuceni s přítelem pořídit novou pračku, mě odešla přímo během praní, a to jsem měla ještě problém pračku plnou mokrého prádla otevřít, myslela jsem, že mě trefí šlak. Také jsme si koupili tu s vrchním plněním, jsem s ní moc spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otevřít naštěstí šla, poté co jsem vyndala prádlo, tak jsem vybírala kelímkem vodu a o zbytek se postaral manžel.
      Doufám, že budu spokojená i já.

      Vymazat
  7. Poradili jste si, to je hlavní. Jen těch peněz je člověku líto, když to mohlo ještě chvíli sloužit. Tak snad tato nová pračka bude perfektním pomocníkem a dlouho vám vydrží .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že nová pračka zase pár let vydrží.

      Vymazat
  8. Jsou i takové dny.... I naše tatramatka se ráda prošla po koupelně, nakonec jsme jí dali pod kolečka takové podložky s důlkem uprostřed a s těmi už se jí chodilo hůř, kupovala jsem to v Domácích potřebách. Teď mám Siemensku a ta se občas projde taky, když peru větší kusy. Tak ať nová dobře slouží.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je k vzteku Růženko. Také jsem měla první Tatramatku a že jsem v ní prala na tři kluky a ještě rodičům, vydržela mi 17 let další už méně. Nejhorší byla Brandt. Nejdříve hned po záruce odešlo čerpadlo, krátce na to motor a nakonec i programátor...to už šla po třech letech do šrotu...Tak ať ti nová pračka dobře slouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manželova maminka měla první typ vrchem plněné Tatramatky a ta jí vydržel ještě déle než ta naše. Uvidím jak se nová pračka osvědčí.

      Vymazat
  10. Růženko, tohle jsou situace, které nikdo zažívat nechce. Pračky mi celkem drží, ale myčky... Ta první fungovala snad 12 let, ta poslední sotva 5... Co říct - vyrábí se všechno neopravitelné, planeta se zanáší odpadky...
    Tak ať se ti po té anabázi dobře pere.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myčku nemáme, takže s ní zkušenost nemám. Ovšem máš pravdu, dnešní výrobky nevydrží dlouho a opravy jsou někdy tak drahé, že se raději koupí nový spotřebič.
      Snad bude nová pračka sloužit delší dobu.

      Vymazat
  11. Růži, jako by si popisovala náš život. A rozhodně jste udělali dobře, opravy se nevyplatí. Já dnes ráno zjistila, že myčka nevypustila vodu. Naštěstí můj muž umí opravovat takové věci, tak snad se to podaří. U myčky ještě neuplynula doba 4-5 let, kdy už víme, že bude nutné koupit novou. Tak měj klidnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, kdyby to byla menší oprava, tak ji asi necháme opravit. Pračka už měla jednu opravu za sebou, tak jsme se rozhodli pro novou.
      Držím palce, aby se manželovi podařilo myčku opravit.
      Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  12. Je to k vzteku když nám pomocník v domácnosti vyplivne.
    Tatramatku jsme taky měli a dost dlouho. Taky si u nás radostně poskakovala.
    Tak ať nová pračka dobře a hodně dlouho slouží k Tvé spokojenosti.
    Klidnou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to máš pravdu, vždycky se něco rozbije v nejnevhodnější dobu. Chtěla jsem mít všechno vyprané a vyžehlené než přijedou vnoučata. No, tak prádlo vyperu až bude nová pračka.
      Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  13. Zrovna něco podobné=ho jsme řešili doma s pračkou dnes. hlásilo to chybu, naštěstí jsme to vyřešili. Je to nepříjemné, když je všude mokré prádlo, ale jinak se na to nepřijde, že? Hezkou neděli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste měli větší štěstí.
      Měj pěkné dny.

      Vymazat
  14. Poskakující Tatramatku při ždímání jsme měli také. Ta byla dokonce schopna opustit své místo a museli jsme ji hledat. A navíc celý věžák věděl, že pereme ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když začala Tatramatka skákat, tak to byl pořádný rachot. Ale prala dobře.

      Vymazat
  15. Také jsem začínala na Tatramatce. Aby neskákala, tak jsem na ni posadila děti. Teď mám Whirlpool, jednou jsem ji už chtěla vyměnit za jiný model, protože pouhá diagnostika stojí 800,- Kč a 2 000,- oprava, tak jsem si řekla, to tedy ne. Kamarádka mi ale dala tel. číslo na jejího známého opraváře, ten řekl, že je pouze spadnutý řemen, jinak že je pračka v dobrém stavu. Vzal si pouze 500,- Kč a já pračku používám dodnes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi měla štěstí. Bohužel žádného známého opraváře nemáme a pračka už má jednu opravu zas sebou. Tak jsme se rozhodli pro novou.

      Vymazat
  16. Odvoz koupeného zboží až za týden, tak to je děs! Asi by mě roublo....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsme nešli jinam, manžel byl naštvaný, že jsem mu zhatila plány. Už to vydržíme.

      Vymazat
  17. Růženko, také nám nedávno odešla pračka a hned jsme kupovali novou. Dovedu si představit, co jsi zažívala. S opravami praček je potíž, u nás skoro vymřeli. Proto jsme si novou pračku koupili naší značky z Fulneku, kde budou dostupné i náhradní díly. Vzali jsme si i prodlouženou záruku právě kvůli tomu nedostatku opravářů. A prý pokud nepřijedou do 5 dní, tak máme nárok na novou pračku. Mám dojem, že dříve byly elektrospotřebiče kvalitnější, vydržely dlouhá léta. Dneska se vyrábí na spotřebu a také je potom hromada šrotu a odpadu. Tak ať ti nová pračka dobře slouží. Já jsem mamince právala prádlo, ale třeba záclony jsem vyprala u ní v bytě, vyždímala a zrovna pověsila. pak odešla pračka mamce a tak jsem koupila jen ždímačku. Tu jsem pak zdědila a někdy jsem ráda, že ji mám na ruční přepírání. je skladná, lehká....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsme si vzali prodlouženou záruku s tím, že by nám ji měli přijet opravit do 5 dnů.

      Vymazat
  18. Zlomená noha je horší i o dovolené :-)
    Přeji, aby vaše souznění vydrželo, co nejdéle.
    Mám plynová kamna s elektrickou troubou 23 let a tudíž čekám, čekám, čekám, až dojdou a bude čas na novou kuchyňskou linku.
    Tak doufám, že jsem to nepřivolala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ale když se něco porouchá tak to není nikdy vhod.

      Vymazat
  19. Nedávno mi vylítly dvířka z pračky, prostě něco s pérkem. Také jsem se bála, že už nevyperu, naštěstí se Mírovi podařilo vrátit je zpět. Tak uvidím, jak dlouho v ní ještě budu prát. :O)
    Tatramatku jsem také měla, jako první pračku, a vydržela nejdéle.
    Přeji pohodový týden bez nehod. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, aby Ti pračka ještě sloužila. Tatramatky byly dobré, tedy až na to poskakování.

      Vymazat
  20. Na Tatramatku skokanku také moc ráda vzpomínám... na ten ràmus se nedá zapomenout😊. Růženko někdy se to sejde viď. Přeji ať nová pracka dobře slouží a měj se moc krásně. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, to máš pravdu. Snad mi nová pračka dlouho vydrží.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  21. Růženko, to jsou radosti, měnili jsme pračku cca před rokem, ale naštěstí jsme ji vyměnili coby dup, i když také raději vzpomínám na tu předchozí. Taky máme malou koupelnu a musíme mít pračku vrchem plněnou. Tak ať slouží hodně dlouho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, máme malou koupelnu a tak můžeme mít jen vrchem plněnou pračku. Doufám, že vydrží déle než ta předchozí.

      Vymazat
    2. Moje první automatka Philcoford vydržela 22 let. Taky jsem si na ni vystála fronru. Dnes když vydrží 10 let, je to zázrak.

      Vymazat
  22. Měnili jsme loni o prázdninách, my na dovolené, padlo to na dceru, která u nás trávila dovolenou svou i s vnoučaty.... už prý takovou neee. Zatím nová pere a nezlobí.
    Přeji hezký víkend. J.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.