středa 4. srpna 2021

Za panenkami do Vlašimi

V sobotu jsme jeli s mužem na poslední červencový výlet.  Byl to zase FB, díky kterému jsem se dozvěděla, že jsou ve Vlašimi, v bývalé Občanské záložně, vystavené panenky. Je to část expozice, která bývala na zámku ve Zruči nad Sázavou. Část je jich v Čáslavi. Objížďky nám cestu hodně prodloužily, projeli jsme i kolem bájného Blaníku. Nakonec jsme do Vlašimi dojeli. S paní Alenou Zemanovou, která galerii vede, jsme se už viděli ve Zruči. Strávili jsme s ní příjemný čas povídáním o panenkách, já jsem samozřejmě i fotila. Některé panenky mi připomněly dětství. Co budu povídat, pojďme se podívat.


Zaparkovali jsme pár metrů od galerie a první, co mě upoutalo, byl vodotrysk. 


Bývalá Občanská záložna. Tato novorenesanční budova byla postavena podle návrhu vlašimského rodáka Saturnina Hellera, žáka Josefa Zídka. Budova je památkově chráněna a v roce 2014 vznikla v přízemí Galerie Občanské záložny.


Stálá expozice nazvaná Království panenek byla otevřena na jaře roku 2020. Připravily ji členky Klubu panenky ČR. Je zde vystaveno kolem 2 000 nejrůznějších exponátů. Kromě panenek tady návštěvníci uvidí kočárky, nábytek pro panenky, medvídky a další zajímavé exponáty. 







Návštěvníci si zde mohou na památku koupit i panenku, oblečky na panenky a další upomínkově věci. 










Miminko z celuloidu. Vyrábělo se v několika velikostech. Také jsem jedno měla, ale bohužel se mi nedochovalo. 



Kdysi se dala koupit jen hlavička panenky a šikovná maminka potom ušila tělíčko a panenku oblékla. Této ušila tělo paní Zemanová. Je moc šikovná. Šije na panenky oblečky a když je potřeba, tak panenku i opraví. A věřte, že je to někdy hodně těžké. Já bych si na to netroufla. 










Moje vrstevnice si možná vzpomenou na panenky našeho dětství. Voňavé, gumové panenky Zuzanky. Až později jsem zjistila, že existuje varianta s vlasy Alenka. Jednu ve sbírce mám. 


A kdo by neznal vystřihovací panenky. 



Pochovala jsem si miminko a uznávám, že je lepší pohled na panenku než na mně. Také jsem si z Vlašimi na památku dovezla panenku, už na ni čekaly doma dvě sestřičky a musela jsem jí také uplést šaty, aby zapadla do party. 



V galerii jsme strávili více než dvě hodiny. Přes ulici je zámek, ale jen jsme nahlédli do parku a hlavně jsme navštívili restauraci U blanických rytířů, kde jsme si dali oběd. Čekala nás cesta domů, opět se to neobešlo bez objížděk. V jednom místě jsme jeli podél dálnice a auta v pruhu vedoucím na Prahu se téměř nehýbala. Manžel pravil, že po dálnici bude jezdit až bude opravená. Ale moc tomu nevěřím. 












Lev se dívá nějak smutně. 






Čeká nás cesta domů.

Omlouvám se za dlouhý článek, bylo těžké vybrat jen některé fotografie.
Přeji vám hezké srpnové dny. 

 



29 komentářů:

  1. Růženko to je moc hezký článek a více fotografií fakt nevadí. Ráda se podívám zase a znovu. Já se ráda na blogy vracím k článkům, které mě zaujaly. Panenky jsou krásné a ten zámek je nádherný. Hlavně ta vstupní brána s věžičkami je úžasná. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc Ti děkuji, potěšila jsi mně. Zámek je krásný, parkem vede i naučná stezka. Bylo dusno a mně nebylo moc dobře, takže jsme po obědě jeli domů. Ale třeba se do Vlašimi ještě někdy podíváme.
      Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Růženko, jako by tu výstavu chystali právě pro tebe. Tam si nemohla chybět! Děkuji za reportáž!
    Z Vlašimi znám jen park u zámku, zastavili jsme se tam jednou na cestě do Tábora, abychom protáhli nohy sobě i Aaronovi :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem moc ráda, že jsme do Vlašimi jeli. Já jsem sice ve Zruči byla 2x, ale tady je to zase jinak uspořádané. Park u zámku je krásný.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Ve vlašimi jsem zatím nebyla. Výstava panenek je jako dělaná pro tebe. Také jsem si zavzpomínala na svou první panenku, kterou mi na pouti koupil strejda. Byla nahatá a trochu jsem se za to styděla, ale maminka mi na ni ušila krásné oblečky. A když si mluvila o těch objížďkách, tak k nám do města také nedoporučuju nikomu jezdit. Opravuje se aa to až do konce roku silnice na Rožnov tedy na Slovensko a na Radhošť a ještě si usmysleli, že právě nnyí se dají zároveň do rekonstrukce náměstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, teď je všude plno objížděk, ale co naděláme. Ráda jezdím na výstavy panenek.

      Vymazat
  4. Nádherný výlet a výstava panenek je vážně skvělá. Moc se mi líbí kočárky, to je nádhera. Vlašim není zase tak daleko, určitě by stála za návštěvu. Měj se krásně 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, určitě se do Vlašimi zajeďte podívat. I zámek je krásný.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  5. Růženko,díky panenkám jsem se opravdu dostala do dětství.S některými panenkami jsem si hrála.Doma jsme byly tři sestry a tak pár panenek doma bylo.Hrály jsme si s něma já snad až do osmé třídy.A jak ty penenky vidím,snad si nějakou koupím a budu si na ni šít a háčkovat.Je zajímavé,mám tři vnučky a ty na panenky moc nebyly.
    Tobě to s panenkou moc sluší.
    My taky hodně cestujeme a objížděk je opravdu všude hodně.Musíme si říkat,že budeme mít pěkné silnice.
    Růženko,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já jsem si s panenkami také hrála asi do osmé třídy. Přes ulici bydlela spolužačka a spolu jsme si s panenkami hrály, stavěly pokojíčky, šily si na ně. Vnučka si s panenkami hraje, snad jí zájem o ně vydrží.

      Vymazat
  6. Děkuji za krásné fotky panenek i Vlašimi, kterou vůbec neznám. Expozice panenek i kočárků vypadá moc dobře a zachovale. Obdivuji šikovné ruce, které umí poškozené panence vrátit život 😲

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také obdivuji šikulky, které umí panenky opravit a vrátit jim bývalou krásu.

      Vymazat
  7. Růženko, tak to je příspěvek na míru pro mě. Moc se mi to líbí, pár panenek taky mám, některé znám, některé ne. O paní Zemanové jsem několikrát četla, mám už plno let vystřižený rozhovor s ní o panenkàch. Taky bych si pochovala... Budu si to prohlížet ještě asi pětkrát...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, jsem moc ráda, že jsem se Ti trefila do noty. Také si fotky znovu prohlížím. Dojmů bylo najednou hodně a tak to musím postupně vstřebat. Paní Zemanová je moc milá, uvařila nám kafíčko, dokonce upekla sušenky a hezky se s ní o panenkách a nejen o nich povídalo.

      Vymazat
  8. Vlašim je hezká, líbilo se mi tam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se nám tam líbilo, ráda bych se do Vlašimi ještě někdy podívala.

      Vymazat
  9. Vlašim neznám, nějak moje trasy směřovaly jinam. V posledních letech panenky fakt letí, to je vidět na mnoha místech, ale celkově o hračky je zájem. Měla jsem doma několik panenek z dětství a skončily u nás v muzeu, ať si také užijí výstav.
    Článek vůbec není dlouhý, když je co představit. Díky za náhled. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je hezké, že jsi dala panenky do muzea. Opravdu je teď více výstav panenek a hraček a to je moc dobře.

      Vymazat
  10. Na této výstavě jsme byli před pár lety právě ve Zruči. To jsem nevěděla, že se výstava přestěhovala. Moc se mi tehdá líbila. Mám ráda staré hračky a dokonce pár historických panenek bydlí u nás doma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nevěděla, že se panenky přestěhovaly, jen díky FB jsem se to dozvěděla. Mně se bohužel panenky nedochovaly.

      Vymazat
  11. Růženko, hezké fotografie. Zavzpomínala jsem si na své dětství. To jste měli hezký výlet a vybrala jsi si hezkou panenku. Tak ať se jí u vás líbí .-) Krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji. Výlet se nám líbil i přes ty objížďky. Panenka má u nás dobrou společnost, snad se jí u nás bude líbit.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  12. Výstava by se mi tak líbila. Mnohé panenky si pamatuji z dětství. Taky jsem si s panenkami hrála dlouho, šila na ně ap.
    Ve Vlašimi jsem nikdy nebyla, tak jsem i ráda nakoukla do zahrady u zámku.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, také mi některé panenky připomněly dětství.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  13. Tak tam by som sa šla pozrieť hneď :-) A čo ty vieš, možno až diaľnicu opravia, tak sa na ňu manžel vyberie <3 my sme z R1 v pondelok na chvíľu zliezli a teda dosť som sa bála o koľko sa nám predĺži cesta, ak sa na ňu nebudeme môcť opäť dostať. Na šťastie/nešťastie, skôr než som sa nad tým stihla seriózne zamyslieť, už sme boli opäť na diaľnici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych se přiznala, tak o jízdu po dálnici moc nestojím. Když jedeme po vedlejších silnicích, tak vidíme hezké vesničky, přírodu. Co já viděla tentokrát kapliček a to bych na dálnici neviděla.

      Vymazat
    2. Růži, moc krásná reportáž z dalšího cestování. Ten vodotrysk je úchvatný. A samozřejmě i další tvoje fotky. I já nedám na facebook dopustit, dozvím se informace, které bych jen tak nenašla a ani nehledala a to jak pracovně, tak i osobně. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  14. To je krása! Nikdy bych neřekla, že existuje tolik panenek. Všecvhny jsou krásné a mám dotaz. Nebudeš jim muset pořídit samostatný byt?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, pro moje panenky by mi stačil jeden větší pokoj.

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.