středa 22. září 2021

Na skok

Nebo spíš jen na otočku jsme v pondělí jeli do Moravských Budějovic. Mají tu už roky prodejnu obuvi, kde mají nadměrná čísla obuvi pro nás děvčata, která zrovna nemáme nožku jako Popelka. A tady je jistota, že se obujeme.  Koupila jsem si dva páry bot a doufám, že mi vydrží déle než půl roku. Tak dlouho mi vydržely ty, co jsem si na jaře objednala z Bonprixu. Přitom podobné jsem měla několik roků. Tentokrát jsem neměla štěstí. Už doma jsem říkala manželovi, že se podíváme i po památkách.

Auto jsme zaparkovali na Náměstí míru. Moc dobře se nefotilo, protože na náměstí parkovalo hodně aut a také byl velký provoz.



Některé domy jsou krásně opravené. 
Na náměstí se nachází zámek. Ten nechal v letech 1666 - 1672 vybudovat Rudolf Jindřich ze Schaumburku přestavbou čtyř měšťanských domů. Dnes je na zámku Muzeum řemesel. Co jsem zjistila, tak je od roku 2018 zavřené z důvodu rekonstrukce expozic. Předpokládá se, že by muzeum mělo být znovu otevřeno v roce 2022.



Když jsme nemohli do muzea, tak jsme se šli projít do zámecké zahrady.


Vstup do zámecké zahrady. Mohu vám říct, že jsem byla nemile překvapena. Měla jsem pocit, že jsem se ocitla na pánských veřejných záchodcích. Těm dotyčným ani nevadilo, že přes park chodí lidé. 






 Paulovnie. 






V parku se proháněly dvě veverky. 




Tyto budovy asi patří k zámku, myslím, že to bylo hospodářské stavení. 



Farní areál stojí na terase městského opevnění. Pamětní deska připomíná spisovatele Václava Kosmáka. 







Nakukovala jsem přes plot farní zahrady. 


Římskokatolický kostel sv. Jiljí. Před ním rostou mohutné lípy a kostel nešel hezky vyfotit. 

  I tady jsem našla kamínek, ale nechala jsem ho na místě. 





Věž kostela je otevřena jen v neděli v určité hodiny. 


Kaple svatého Michaela. Byla původní středověkou kostnicí proměněnou v kapli zasvěcenou svatému Michalovi. Tato kaple patří mezi rotundy, které se nazývají karnery. Je rozdělena na dvě části. Suterén s křížovou klenbou zobrazuje Kristův žalář. Nad ní je přízemní kaple. 


 
Foceno přes mříž. 




A další kamínek. 


Národní dům je hned naproti kapli. 


Přízemní a z části jednopatrový dům je v jádru středověký. Jeho renesanční podobu překryla v 19.století gotická úprava. Má nárožní renesanční arkýř. 

Pobočka České spořitelny. 



Památník padlým ve dvou světových válkách. 

 

Z cesty domů.




Stodoly v Jakubově. Tuto obec si pamatuji nejen díky tomu, že náš syn se jmenuje Jakub, ale také díky řadě stodol, které jsou kousek od silnice. Příště poprosím muže, aby zastavil, abych mohla stodoly lépe nafotit než z jedoucího auta. 

Po cestě začalo z poza mraků vykukovat sluníčko. 


Na chvíli jsme zastavili v Prostředkovicích. Celé roky, kdy jsme projížděli vesnicí, jsme sledovali stav této památky. Neměli jsme tušení k čemu sloužila. Wiki mi prozradila, že to je pozdně gotický opevněný rychtářský špýchar a ne tvrz jak se někdy uvádělo. I když, kdo ví? Objekt v roce 1954 vyhořel a současná podoba je výsledkem následné rekonstrukce. Je vidět, že i teď prochází opravou a má novou střechu. 


Zbytky sgrafitového armování.



Na internetu jsem našla fotografii jak vypadal špýchar před opravou. Myslím, že oprava přišla pět minut po dvanácté. Vchod je ze dvora přilehlého domu. 




A jsme doma. Prožili jsme příjemné odpoledne.  Potřeboval to hlavně manžel, protože se dopoledne rozloučil s kamarádem. Snad přišel na jiné myšlenky. 







27 komentářů:

  1. Růženko to byl zajímavý výlet do míst, která neznám.Hezkou reportáž jsi vytvořila a krásné jsi jednotlivé fotografie popsala. Moc děkuji za prohlídku míst, kam se nedostanu. Mějte se oba moc pěkně a těším se na příští váš výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji. Konečně jsme poznali víc město, kam jezdíme nebo kterým jen projíždíme.
      Měj hezké podzimní dny.

      Vymazat
  2. Každé město má to svoje. Moravské Budějovice neznám, tak jsem vaši procházku uvítala.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, máš pravdu, všude se najde něco zajímavého a hezkého.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  3. Růženko, tak tady jsem taky nebyla. Hezké obrázky, jen si užívejte, co to jde ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji. Snažíme se vidět něco hezkého a zajímavého.
      Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Hmm, dva páry bot, to si nohy užijí parády ☺. Dnes je nabídka široká, ale koupit pořádné boty je kumšt. Kamínky jsem nikde neviděla (nenašla) a sama to nemaluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych měla běžné číslo bot, tak bych si koupila jen jedny. Takto jsem si raději pořídila dvoje.
      Kamínky občas najdeme, ale sama jsem na ně ještě nemalovala.

      Vymazat
  5. Růženko, " Buďovice "( jak se mu místě říká) je pěkné městečko. Ukázala jsi nám hezké foto. Je to rodiště mé tchýně a manžel v jeho okolí prožíval u babičky všechny školní prázdniny. I já tam ráda jezdím. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moje babička zase říkala do Budějc, ale to se jednalo o České Budějovice.
      Jsem ráda, že jsem se Ti trefila do noty.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  6. Růženko, udělali jste si báječný výlet. Moravské Budějovice jsme navštívili několikrát a tu prodejnu s obuví známe. Náš syn má velikost bot 46 - 47 a tam jsme pokaždé pořídili. Stavovali jsme se tam cestou do Rakous a posléze Chorvatska. Před dvěma lety jsme jen projížděli, spěchali jsme do Jaroměřic nad Rokytnou.
    Děkuji za milou připomínku.
    Měj hezké dny 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, spojili jsme příjemné s užitečným jak se říká. Prodejna už má i e-shop, ale lepší je boty vyzkoušet. Jaroměřice nad Rokytnou nejsou daleko, také tam občas zajedeme.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  7. Na skok, ale moc příjemný. Hlavně, že jsi pořídila botky, já mám malou nohu, tak nemám problém. Fotky se mi líbí, některé staré domy jsou fakt parádní. Měj se a bude se těšit na další fotky z výletu. Zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to buď ráda, to Ti závidím. Moji rodiče byli oba vysocí a měli velkou nohu, tak jsem to podědila. Ale hlavně, že mi nohy zatím slouží.
      Většina domů na náměstí je opravených a vypadají dobře.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  8. Růženko,hezky jste cestovali.Co se při shánění bot dá ještě všechno stihnout.A co toho ve městě je.Pěkné památky.Mně se líbí rotunda,to je zajímavá stavba.A veverky.
    Nafotila jsi všechno krásně a seznámila jsi nás s Moravskými Budějovicemi,kam se asi těžko podívám.
    Měj hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, spojili jsme příjemné s užitečným. V Moravských Budějovicích jsme byli několikrát nebo jsme jimi projížděli a konečně jsme poznali i několik památek. Určitě by bylo ještě co objevovat.
      Měj krásné dny.

      Vymazat
  9. Růženko, přemýšlím, zda jsme v M. Budějovicích někdy byla. Určitě jsme projížděli...
    Pak nevypadá špatně, nebýt tvého komentáře... ach jo!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, někdy nás potkají i nepříjemné věci. Ale jinak se mi tam líbilo.

      Vymazat
  10. Růženko, pěkná reportáž, už jsem ti mailem psala, že jsem tam i ve Žďáru n.S. několikrát nakupovala boty, neb tam mají pochopení pro velká čísla,
    na té trase je zajímavo i ve Stonařově, kde je Křížová cesta a nějaké další památky.Přímo v M.Budějovicích jsem zažila, že tam byl výkop plný perleti a pán nám říkal, že jsou to zbytky po výrobě knoflíků. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, jsem za takové prodejny ráda. Je dobře, že myslí na ty, kteří nemají běžná čísla obuvi nebo i oblečení.
      Přinesla jsi mi novou informaci, že je ve Stonařově Křížová cesta. Poprosím muže, abychom se tam zajeli podívat. Pořád objevujeme něco zajímavého a nemusí to být daleko.
      Měj pěkný den.

      Vymazat
  11. Hezké výletní fotky. Ani jedno místo neznám, tak jsem se hezky pokochala 😊

    OdpovědětVymazat
  12. Růži, moc hezká reportáž. Ani já ta místa neznám. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  13. Teda, Růženko, hezké fotky jsi přidala. Je to okraj našeho kraje, ale já tam nikdy nebyla. Asi to budeme muset napravit. Kamínky jsi měla vzít a někam popovézt a nebo poponést. I když nemáš Facebook, někdo je najde jinde a zveřejní. Majitel je pak rád, že jeho kamínek putuje a dělá radost. Též je maluji a vím o čem je řeč. Přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, na FB jsem a dokonce ve skupině Kamínky. Někdy je popové, někdy je nechám na místě. Vím že je rády hledají děti a mají radost, když nějaký kamínek nejdou.

      Vymazat
  14. No, to s tými verejnými pánskymi záchodmi ma mrzí, ale opäť nádherné fotky z nádherného miesta :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.