čtvrtek 6. srpna 2020

Hájenka Černé lesy u Brtnice

Další cesta z Brtnice vedla na hájenku Černé lesy. Je to turistická základna, která patří Domu dětí a mládeže v Jihlavě. Je celoročně využívána, v létě se zde konají tábory. Před lety sem jezdil manžel, který děti vedl. Našla jsem na stránkách DDM fotografie, jak to u hájenky vypadalo ještě před pár roky.





Klubovna, kde jsou stará kachlová kamna. 


Budova hájenky je stará více než 200 let. Bývala to fořtovna a jízdárna, která patřila majitelům brtnického panství rodu Collaltů. 
Dlouho jsme tu nebyli a tak jsme se jeli k hájence podívat. I letos se tu koná tábor, takže jsme zastavili kousek za hájenkou a šli jsme se jen projít po bývalé lesní cestě. Proč bývalé? I tady jsou lesy zničené kůrovcem a pohled na okolí hájenky je více než smutný.


 









 

Lesy mizí a otevírá se pohled do krajiny.


Snažila jsem se zachytit i to hezké, kytičky. Myslím, že je to nějaký druh hluchavkovitých.




Je asi pochopitelné, že jsme se dlouho nezdrželi. Když jsme jeli zpět kolem hájenky, tak děti zrovna svačily. 
Náladu nám trochu spravilo posezení na zahradě u známých v malebné vesničce Kouty. Paní Jarka šije patchwork, má útulný ateliér. Využila jsem možnost a koupila jsem vnučce malou kabelku v oblíbených barvách. 

23 komentářů:

  1. Ráda se vracím také na místa,ke kterým mě vážou nějaké vzpomínky.Lesy tady dostaly pořádně zabrat.U nás je to na mnohých místech stejné a protože u nás v okolí to máme hodně projezděné,tak také říkám,že se úplně krajina změnila.
    Bez kytiček žádný výlet nejde.Také ráda fotím.
    Měj se Růženko hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Vysočina je kůrovcem hodně postižená a ráz krajiny se změnil. Na druhou stranu je vidět, jak vykácená místa zarůstají travinami a různými kytičkami. Všimla jsem si, že se tu hojně rozrostla netýkavka.
      Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. I u nás v Beskydech se kácí a kácí.Kdysi se lesy stříkali proti kůrovci, dnes asi velmi omezeně, když proti tomu bojovali ochránci přírody. Manžel chodíval na procházky do lesa každý den co je v důchodu nebo si vyjel na kole. Dneska přichází rozčarovaný a bez nálady. Ona ty lesní cesty nejvíce ničí i těžká technika, která se při svážení a přepravování dřeva používá. Sice je vidět do krajiny, ale před sluncem se člověk neschová. A co zvěř a houby? Taky už nejsou tam co dřív. :) Ale i tak jste se alespoň protáhli. Kdysi jsme na jedné túře v Jeseníkách trošku zabloudili. Pak jsem se podle mapy orientovala polohou lesa a potoka. Les jsme měli mít po pravé straně. Dneska už tam možná žádný není a tak nevím, jak by to s námi dopadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, pohled na krajinu bez lesů působí depresivně. Když jsem dnes psala článek, tak mi bylo do breku. Snad dojde k obnově lesů, ale my se toho už nedočkáme. Manžel si všiml, že ze stromů, na kterých jsou turistické značky, zůstane část se značkou zachována. Také jsem si říkala kam budeme chodit na houby a na borůvky a kam se schová zvěř.

      Vymazat
  3. Je toho kůrovce všude moc. Dříve se lesy ošetřovaly postřikem proti kůrovci letecky a myslím že to nadělalo míň škody, než ekologické myšlení, že když se to vykácí, bude klid...Nebude. Kůrovec bude ničit dál a jinde...Tady také lesy mizí závratně rychle...bohužel. Přeji ti příjemný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, souhlasím s Tebou. Kdyby se lesy ošetřily postřikem, nemuselo k takovým škodám dojít. Poučení pro příští generace. A dalším poučením je vysázet smíšené lesy.
      Měj se pěkně.

      Vymazat
  4. Určitě tam bylo hezky, ale koukám, že je tam dost pokácených lesů. Asi je totřeba obnovovat. ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, bylo tam krásně, ale lesy zničil kůrovec. A obnova bude trvat roky.

      Vymazat
  5. Růženko, jelikož tomu nerozumím, pořád doufám, že to někdo s těmi lesy má pod kontrolou a vědí tam nahoře, co dělají!Sleduji pořady o kůrovci a jiných problémech na ČT.
    ( jenže jsou aleje, kde byly listnáče a stejně je vykáceli!!!)
    V muzeu na Antýglu mají mapy s holinami a pak s lesy a divila by ses, lesy tam byly až za totáče...i když smrkové.
    Toto místečko s táborem, kam jsi nás, Růženko, vzala, neznám, jen zámeček Aleje, musím se podívat, kde to je.
    Hezký den Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, kdyby to měl někdo pod kontrolou, tak by z Vysočiny nezmizely lesy. Kam se rozjedeš, tak jsou hranice dřeva a stále se kácí.
      Měj pěkný den. R.

      Vymazat
  6. Těch lesů je škoda. Ale výlet moc hezký a hezké zakončení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zakončení výletu bylo prima, hezky jsme si popovídaly.

      Vymazat
  7. Růženko, také je mi do pláče, když navštívím některé lesy mého mládí. Už tam nejsou stromy.
    Dříve bylo v lese hodně lapačů na kůrovce, teď jsem je nikde neviděla. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se takové devastaci lesů dalo zabránit, postřiky i lapači na kůrovce.

      Vymazat
  8. Růženko, pohled na lesy zdevastované kůrovce je smutný, na druhou stranu je úžasné, že se tábor stále drží na místě, jako před lety. My jsme taky hodně jezdili jako vedoucí, když jsem se asi před 10 lety jeli na areál podívat, plakala bych. Naprostá devastace...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, naštěstí se obě základny DDM v Jihlavě podařilo udržet. Ta druhá je ve Smrčné nad Sázavou, byli jsme tam jako děti 2x na výletě. I tady tábor pořád funguje a kromě sezóny se dá areál využít třeba o víkendu. Jezdíváme tam se známými. Je to hned u řeky a ze Smrčné je krásná procházka podél Sázavy na Stvořidla nebo dál až do Ledče.
      Měj pěkný den.

      Vymazat
  9. Každé zlo je k něčemu dobré. Ten kůrovec přinesl to, že se budou vysazovat smíšené lesy, což tu krajinu trochu oživí. Jen je škoda, že na to nepřišli dřív. Tak jak covid nás zastavil,uvědomili jsme si, že ani ve společnosti není všechno v pořádku. Doufám, že to s některými hamižníky zamává a přestanou hrabat pod sebe a napraví se i mezilidské vztahy, které tou pseudodemokracií taky utrpěly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, souhlasí v tom, že se budou vysazovat smíšené lesy. Ovšem jejich obnova bude trvat dlouho. A jestli se napraví mezilidské vztahy uvidíme časem.

      Vymazat
  10. Je to veľmi smutné. Kto vie, ako je to teraz u nás, dlho som tam nebola :-( Snáď to naozaj bude ponaučenie. Kvietočky tam máte ale pekné a je super, že sa tábor drží. Nikdy som v žiadnom tábore nebola.

    OdpovědětVymazat
  11. Snad se lesní hospodáři poučí. Doufám, že se tam bude tábor konat i další roky. Letos tam děti jsou a bylo jich tam hodně.
    Já byla na táboře jen jednou a to u Staré Turé. Byli jsme se podívat na Čachticích, v Piešťanech, další místa si už nepamatuji. Je to víc než 50 let.

    OdpovědětVymazat
  12. Ten dubový mužíček na muchomůrce to bezkonkurenčně vyhrál

    OdpovědětVymazat
  13. Je to opravdu smutný pohled. A bohužel bude trvat dlouho, než vyroste nový les. Ale kvítka jsou pěkný, to je hned veselejší pokoukání :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.