sobota 16. ledna 2021

Za oknem zima

Zimu si zatím užívám jen pohledem z okna. Občas bych se šla projít, ale ještě musím přes víkend vydržet. Tento týden mi udělaly radost dvě ze tří orchidejí, které rozkvetly. Ta třetí měla také na květ, ale manžel ji shodil na zem a stvol s poupaty se ulomil.





Vím, že obě potřebují přesadit. Loni na jaře mi v tom zabránily zavřené obchody a pak bych také potřebovala poradit jak na to. Doufám, že mi některá zkušená pěstitelka poradí.  

33 komentářů:

  1. Růženko, krásně Ti kvetou. :-) Taky jsem pěstovala orchidejky, ale po odkvetení znovu nevykvetly a to mne nebavilo. Tak jsem je věnovala dál. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív mi orchideje vždycky zašly po odkvětu. Teď už snad trochu vím, jak ně. Tyhle dvě mám už čtyři roky, jednu jsem dostala, když jsem šla do důchodu a druhou jsem si koupila.

      Vymazat
    2. A děkuji, málem bych zapomněla.

      Vymazat
    3. Jsi dobrá, třeba se to do důchodu naučím, ještě mám chvilku čas. :-)

      Vymazat
  2. Růženko, tvé orchidejky jsou překrásné. neporadím, jak je přesadit, sama bych své potřebovala omladit.Dvě začínají vystrkovat šlahoun s poupaty a jednu jsem dala na převýchovu do koupelny na okno, na okně v ložnici zbylo 7 květináčů a pěkně jim rostou listy. Snad zase pokvetou, jako loni. Mám je hodně let.Moc se s nimi nepářu, jednou týdně zaleju, v noci mají dost zimu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji. Zatím mi kvetou, loni vydržely dlouho, i proto jsem je nepřesazovala. My máme ústřední topení, takže těžko se drží v chladu. Jednou za týden(pokud nezapomenu) je proliju odstátou vodou a nechám substrát, aby si vodu natáhl.

      Vymazat
    2. Růženko, loni mi kvetly dost dlouho skoro všechny.Kamarádka je má v předsíni, kde je zima a okno na severozápad a vždy jí kvetou. Asi se bojej, že je jinak vyhodí, hihi.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Růženko, krásně ti orchideje kvetou. 👍👍 Já si stvol s poupaty u phaleonopsis ulamuju sama, když se snažím je vyvázat k tyčce, aby stvol byl rovný. Takže občas mám květ ve váze, kde většinou rozkvete. Mně teď kvetou hlavně dendrobia a také cymbidium.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko děkuji. Já ty stvoly moc nerovnám, mám právě strach, abych je neulomila.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Také mám teď dvě rozkvetlé, jedna je nová z listopadu, druhou už nějaký rok mám. O přesazování orchidejí najdeš dost informací na webu, některé i s videem. Není to nic složitého, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji i za rady. Podívám se na video, pokud nějaké najdu.

      Vymazat
  5. Krásně ti kvetou. Já mám tři a zatím odpočivají. Přesazovala a omlazovala jsem je na podzim tak teď jim dorůstají vzdušné kořeny a pak určitě vykvetou. Přihnojuji je hnojivem na list.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpočívaly od jara, jsem moc ráda, že zase vykvetly.

      Vymazat
  6. Růženko, vydrž, už to máš skoro za sebou!!!
    Orchideje mám překrásné, mě taky bílá kvete...
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zimu moc nemusím, ale spíš mi chyběla ta volnost a možnost jít ven.
      Měj hezkou neděli.

      Vymazat
  7. Orchideje mám dvě. Jednu už taky 4 roky a tu druhou méně. Teď zrovna jsou v útlumu, protože vloni hned po odkvětu nasadily do květu dalšího. Tak uvidím, zda se letos budu snažit.
    Já mám obě hodně do růžova, ta jedna je ještě bordově kropenatá.
    Hezkou neděli, Růži!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, docela mě mrzí, že nepokvete i ta třetí. Ta má malé kvítky a jsou fialové. Tak snad příště.
      I Tobě přeji hezký den.

      Vymazat
  8. Máš je nádherné, já o všechny phaly přišla, až na jednu. Jsou to orchideje epyfitické, to znamená, že vlastně rostou bez substrátu, větví se přichytávají těmi vzdušnými kořeny.(někdo je pěstuje přivázané k uříznuté větvi bez jakéhokoli substrátu) Ta kůra v květináči je jen proto, aby rostlina v květináči držela, když není na větvi. Zatím bych je tedy nechala, není vidět že by strádaly. Abys při přesazování nepoškodila ty potřebné vzdušné kořeny, musela bys sázet do hodně velkého květináče a tak velké průhledné, které potřebují jsem tedy neviděla. Ale všimla jsem si na té poslední fotce, že tam máš keiki, což je nová rostlinka, která se takhle občas na květním stvolu začne vytvářet. tu zatím nech až bude mít dostatek kořenů a pak jí ustřihni s kouskem stonu a zasaď do menšího průhledného květináčku se substrátem pro orchideje, což je vlastně ta kůra (prodává se v květinářství či hobby prodejnách se zahrádkářským sortimentem). Pokud stejně chceš přesadit, přesazuj až po odkvětu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, teď jsi poradila i mně, ač jsem se neptala, ale problém řeším. Na jedné orchideji se mi na dvou stonkách udělaly ty nové sazeničky a nevěděla jsem, zda by se daly ustřihnout a zasadit solo. Už to vím. díky Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Vendy, díky za rady, tak si to ještě s přesazováním rozmyslím. Také jsem si říkala, že mi tam vyrostla nová rostlinka, ale bála jsem se ji ustřihnout.

      Vymazat
  9. Máš ich krásne Ruženka. Treba sa vytešovať aj z maličkostí.😎 My doma pestujeme len jednu aloe-vera, ale tá musí visieť vo vzduchu na garniži, aby sa k nej mačky nedostali.🤭

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme doma měli kytičky odjakživa. A neumím si život bez nich představit. Ovšem chápu, že s kočkami je jejich pěstování asi těžší.

      Vymazat
  10. Růži, orchideje máš nádherné. Já jsem je nikdy nepěstovala, i když se mi moc líbí. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji. Dříve mi orchideje po čase vždy uhynuli, teď už možná trochu vím jak na ně.
      Měj pěkný den.

      Vymazat
  11. Sú nádherné <3 Ja nemám jedinú kvetinu v celom byte. Drahý mi párkrát aj nejakú kúpil, ale keď videl moje kvetinárske "umenie", tak kúpi už len rezanú kyticu z času na čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejsem pěstitelka kytiček, u mně vydrží jen silní jedinci. Ovšem některé květiny nejsou tak náročné, třeba kaktusy nebo tilandsie. Tilandsie jsem si oblíbila, mám už tři a jejich výhodou je, že se nemusí přesazovat a jenom se rosí. Takže bys je mohla vyzkoušet i ty.

      Vymazat
  12. Jedna orchidejka mi kvete téměř nonstop a druhá nasadí pupeny na květ, ale květ nevykvete. Taky nevím co dělat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se mi ještě nestalo. Třeba Ti někdo poradí.

      Vymazat
  13. Růženko, orchideje jsou krásné, taky se mi líbí. Já mám doma 2 a vůbec se o ně nestarám, jsou na okně v kuchyni, ani je nepřesazuju a kvetou téměř nonstop, nechápu. Ale co se mi u Tebe líbí nejvíc, jsou PANENKY ! Musím si je ještě prohlédnout v minulých příspěvcích. Taky mám ráda panenky a medvědy, hlavně ty staré "jeté". Jednu sadu matrjošek mám, vnučky si je rády skládají. Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je nemůžu mít na okně, v létě tam moc svítí slunce. Myslím, že jsem našla místo, kde se jim daří.
      Těší mě, že se Ti líbí moje panenky. Bohužel u článků, které jsou převedeny ze starého blogu zmizely fotky, musím je postupně do článků znovu vložit.

      Vymazat
  14. Krásné orchideje. Moje kvetla dvěma stvoly a já blbka jsem se snažila ten druhý, který začínal kvést chtěla připoutat k opoře a zlomila jsem ho. :(

    OdpovědětVymazat
  15. Růženko, u mne už orchidejky asi končí. Už nekvetou asi tři měsíce a to mi kvetly stále. Asi už mají taky špatnou zeminu a hodně kořenů, které lezou ven a praskají květináče, ale do toho se bojím pustit. Tak ještě chvíli počkám a uvidím.

    OdpovědětVymazat
  16. Jsou krásné, ta první je neskutečná s tím žíháním, takovou jsem snad ještě neviděla. Já mám orchideje ráda, přijde mi, že je to kytka pro blbý (nikoho nechci urazit, jen jsem tím myslela, že přežije i u mě, což je co říct). Taky mi kvetou doma i v práci. Kolegyně si že mě dělá srandu, že je hnojím masokostní moučkou a přitom já je jenom zavodňuju a nehnojím 😂

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a milé komentáře.